нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-ценният актив на всеки лидер

Снимка: Shutterstock

Задавали ли сте си въпроса какво превръща един ръководител в истински авторитет? Това не е нещо, което се получава по рождение, а нещо, което се гради с упорита работа и целенасочени усилия в дълъг период от време. Добрият лидер се нуждае от авторитет, за да постигне ниво на уважение и лоялност, които да му позволят да бъде ефективен в управленските си задължения. За да постигнете тази цел, трябва да овладеете умения в няколко стъпки:

Бъдете уважителни, ако искате да ви уважават

Авторитетните лидери разбират колко важно е това да се държат с уважение към другите – не защото те очакват това, а защото го заслужават. Освен това, когато демонстрирате уважение към другите, те са по-склонни да ви отговорят със същото. Позициите и титлите могат да ни бъдат връчени от някой друг, но уважението е нещо, което само ние можем да си спечелим.

Бъдете последователни в поведението си

Хората реагират добре на последователността в управлението. От друга страна, непредсказуемите лидери могат да бъдат изключително разрушителни. В един несигурен свят, като този, в който живеем в момента, хората разбираемо харесват нещата, на които могат да разчитат. Ако служителите ви знаят, че могат да разчитат на вашата подкрепа, те ще ви възприемат като авторитет.

Бъдете верни на себе си

Има изненадваща сила в автентичността. Лидерите печелят уважение и доверие, когато подхождат искрено към това кой са те всъщност и демонстрират, че са готови да отстояват своите ценности.

Бъдете прозрачни в общуването

Много важно е да бъдете директни и откровени с хората, с които общувате. Никой не иска да опитва чете мислите ви и да се чуди какво всъщност сте искали да кажете.

Казвайте истината

Авторитетните лидери никога не правят компромиси с истината. Те не разчитат на измислици и лъжи, за да излязат от трудна ситуация или да придобият надмощие в преговори. Те не прикриват неприятните подробности и лошите нови от своите служители, за да предпазят репутацията  си.

Бъдете отговорни

Важно е да поемате цялата отговорност за собствените си решения и действия. Когато допуснете някаква грешка, поемете отговорност и предприемете нужните стъпки, за да я коригирате. Подхождайте с непоклатима почтеност във всяка ситуация ще получите не само уважението, но и възхищението на вашите служители.

В крайна сметка авторитета ви като лидер играе огромна роля за това дали хората ще искат да ви следват, дали ще ви уважават и дали ще ви бъдат лоялни. Авторитетът е един от най-големите активи за всеки професионалист, като неговата стойност не се признава само от служителите, но и от клиентите, инвеститорите и мениджърите на компанията.

...............

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

още по темата
още от Лидерство