нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бъфет и урокът за добрия лидер

Снимка: Guliver / Getty images

В реч пред студенти по бизнес легендарният инвеститор  Уорън Бъфет поставил една интересна задача. Той помолил студентите да се огледат и да помислят за това кой от техните колеги ще бъде успешен в дългосрочен план, и то до такава степен, че да искат да получат 10% от доходите на този човек до края на живота си.

„Най-вероятно ще изберете човек, който има лидерски качества и който може да кара другите хора да преследват собствените си интереси. Това ще бъде човек, който е щедър и честен, някой, който дава признание на другите хора за техните идеи“, казва Бъфет.

Качествата, описвани от него, обаче са все по-рядко срещани в съвременната бизнес среда. Едно нещо е ясно, всички имаме нужда от повече морални лидери.

За целта трябва да променим разбирането си за това какво прави един добър лидер. Коравият, но същевременно с това харизматичен, супер-мъжкар, който много хора все още смятат за идеалния лидер, е трагично погрешна представа за това какво означава да бъде велик ръководител. Макар че решителността и бързият ум са важни лидерски качества, същото важи и за състраданието и вниманието към другите.

Как може да постигнем желаната промяна в лидерството? Като идентифицираме и насърчим развитието на добри лидерските черти. Може да започнем с любимите на Бъфет за безкористност, щедрост и честност. Ето и още три качества, които ще подобрят лидерските ви умения и ще донесат по-светло бъдеще за вашите служители.

Грижете се за подчинените си

„Грижата за вашите хора трябва да е по-важна от резултатите. Тогава, и едва тогава, те ще дават всичко по силите си, за да направят бизнеса ви успешен“, казва Др. Джим Лоер, автор на „ Leading with Character: 10 Minutes a Day to a Brilliant Legacy, advises leaders“. По думите му грижата за останалите е активен процес.  „Ръководителят, който разбира каква е същността на лидерството, обича служителите си заради това, което те правят. Те дават живот на вашия бизнес, без тях нямате нищо.“, казва той.

Упрвлявайте със съпричастност  

Демонстрирането на съпричастност от страна на лидера е от ключово значение за поддържането на висока ангажираност сред неговите подчинени. Този тип лидери инвестират време и усилия в изслушването на нуждите, проблемите и надеждите на своите служители и в предприемането на нужните мерки, за отговарянето на техните искания.

Бъдете до служителите си, когато имат нужда от подкрепа и помощ

От лидерите зависи премахването на препятствията, които пречат на пътя на развитие на работниците. Преди да хвърлите вината за лошото представяне на екипа ви през последното време на определени хора, вземете предвид безпрецедентния стрес и натоварване, на което са подложени те в настоящите условия на работа. Скорошно прочуване установи, че 53% от американците споделят, че психичното им здраве е засегнато негативно от притесненията, свързани с пандемията. Ако не сте направили достатъчно като лидер, за да обърнете внимание на психичното здраве на служителите във вашата компания, сега е моментът да направите нещо по въпроса.

.................

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

още по темата
още от Лидерство