нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Качествата на емоционално интелигентните лидери

Снимка: Shutterstock

Какво е общото между емоционалната интелигентност и автентичността? Всъщност, двете са неразделно свързани.  Не може да бъдеш емоционално интелигентен, ако не си автентичен, както и обратното.

Автентичността обаче е нещо, което хората инстинктивно избягват, особено лидерите и мениджърите. Понякога е по-лесно да пренебрегвате трудните въпроси и неприятните истини на работното място, защото се страхувате от конфронтации, които бързо могат да станат грозни и драматични. Много по-удобно е да заметете проблемите под килима.

Този подход представлява истинска рецепта за бедствие в дългосрочен план, защото така вие натрупвате неразрешени конфликти и драми, които един ден ще излязат наяве и ще създадат много по-тежка ситуацията.

Най-ефективните лидери от друга страна използват силата на автентичността, за да създадат работна среда, която насърчава откритост и искреност.  Именно по тази причина така наречените „меки умения“(soft skills) са толкова важни за разрешаването на конфликти и трудни ситуации, преди те да са се превърнали в тежки кризи.

Автентичността, като всяко друго важно професионално умение, изисква много работа, практика и време.

Това са пет неща, които правят емоционално интелигентните лидери, за да спечелят доверието и уважението на хората около тях.

1. Не носят маски

Хората на ръководни позиции следват общата тенденция да крият истинската си идентичност зад маска. Някои поемат ролята на властен шеф, който ръководи с твърда ръка, докато други преиграват в опитите си да се представят като приятели на своите служители, използвайки фалшива харизма.

Емоционално интелигентните и автентични лидери не се страхуват да се представят като такива, каквито са, и да дадат най-доброто от себе си, като покажат почтеност, увереност и искреност. Те водят както с ума си, така и със своето сърце.

още от Лидерство