нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как успешните лидери вземат трудни решения?

Снимка: Shutterstock

Има няколко причини, които водят до вземането на лоши решения.

Една от най-често срещаните е страхът от грешката.  В резултат на него много лидери отказват да поемат каквито и да е било рискове и показват пълна неспособност да продължат напред с вземането на решения.

Друг, често срещан проблем в лидерските среди е така наречената „анализ парализа“. Тя се проявява под формата на непрекъснато събиране на статистически данни, проучвания и изследвания, които в крайна сметка удължават процеса на вземане на решения.

Вземането на решения може също така да бъде забавено, когато ръководителите на компанията решат да заровят главите си в пясъка и да игнорират всички проблеми, обявявайки търсенето на нови решения за ненужно. Този тип лидери предпочитат да подържат статуквото, вместо да обърнат внимание на нови идеи и предложния.

Всяко едно от гореспоменатите действия е изключително контрапродуктивно, особено в днешния динамичен бизнес свят, в който промените се движат със скоростта на светлината.

От другата страна са бизнес лидерите, които разчитат на сътрудничеството при вземането на решения. Те разбират, че хората имат нуждата да бъдат ценени, уважавани и изслушвани.

още от Лидерство