нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лидерските умения на бъдещето

Снимка: Shutterstock

Не е лесно човек да мисли за бъдещето, когато настоящето го изправя пред толкова много трудности и предизвикателства. Именно в тези времена на несигурност и големи промени обаче е по-важно всякога да мислите с една (или няколко) стъпки напред. Ето няколко умения, които трябва да усвоите и развиете сега, за да бъдете успешен лидер в бъдеще:

Позитивна нагласа към промените

Лидерите на бъдещето трябва да гледат с оптимизъм на промените, защото в близко време в света няма да има нищо сигурно. Те не могат да си позволят лукса а бъдат парализирани от непознатото. Промените трябва да бъдат разглеждани като възможности, а не като проблеми.

Ясен стил на общуване

Способността да надникнете в сложни за разбиране теми и да намерите смисъл в хаотични ситуация, изпълнени с противоречия, а след това да представите събраната информация по ясен и разбираем начин, е изключително ценно качество за всеки лидер.

Прозрачност, която гради доверие

Лидерите на бъдещето трябва да бъдат напълно автентични и прозрачни в комуникацията си с останалите. Дори когато новините са лоши, те не трябва да крият истината от служителите си. Във време, в което доверието е от решаващо значение, лидерите трябва да бъдат максимално честни със своите подчинени, независимо от обстоятелствата.

Гъвкавост

В бъдеще лидерите трябва да бъдат гъвкави – да могат да взимат бързи решения, да рискуват и да преодоляват провалите си мигновено. Бъдещето носи много неясноти, а най-добрият подход в тези случаи е този на пробата и грешката.

Способността да намирате нещо позитивно и в лошото

Лидерите на бъдещето трябва да имат умението да се учат от кризите и да превръщат предизвикателствата във възможности. Подготовката и бързото мислене ще помогне на екипите и компаниите да се задържат на върха на вълната, така че те да имат решение за преодоляването на всяко ново предизвикателство.

Самочувствието, нужно за разбиването на статуквото

Лидерите на бъдещето трябва да са достатъчно уверени в собствените си способности и познания, за да могат да правят големи промени в своите екипи, организации и индустрии, а в крайна сметка и в самите себе си.

Не знаем какво крие бъдещето, но едно е сигурно – успешните лидери ще бъдат онези, които знаят как да се справят с всички промени и да печелят доверието на своите служители. Лидерите на бъдещето ще бъдат онези, които имат въображението, почтеността и бързото мислене, необходими за постигането на наистина велики неща.

..............

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Лидерство