нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прекомерната страст пречи

Снимка: Shutterstock

За да съм в крак с развитието и растежа на лидерите, които обучавам, ежегодно провеждам сесия за оценяване на управленските им постижения, в която участват както самите те, така и хората, които ръководят. Миналата година чух доста интересен коментар от един от служителите: „Понякога е страхотно, че шефът подхожда с толкова страст към работата, но през повечето времето това е натоварващо и изморително“.

До този момент никога не бях обмисляла възможност един лидер да влага твърде много страст в работата. След този коментар отделих време, за да помисля за емоционалните и отдадените лидери, с които съм работила. Установих, че при всички тях се наблюдават няколко тенденции, които могат да доведат до проблеми в работата

Те могат да бъдат твърде натоварващи

Както научих от коментара на гореспоменатия служител, ентусиазираните лидери могат да напрягат околните, без дори да го осъзнават. Тяхната страст може да бъде тежест за хората, които полагат огромни усилия, за да поддържат тяхното темпо на работа и ниво на енергия.

Те могат да дават прекомерна значимост на малките неща

Лидерите, които влагат голяма страст в работата си, имат тенденцията да превръщат всяко нещо в задача от висок приоритет, създавайки чувство за спешност, неотложност и значимост, когато в действителност няма нужда от такова. В крайна сметка това създава една хаотична среда на работа, защото както добре знаем „когато всичко е приоритет, нищо не е приоритет“. Хората имат нужда от ясно разграничаване на важните задачи от не толкова значимите такива.

Те могат да правят лесното сложно

Страстта може да създаде комплицираност, където тя не съществува, усложнявайки дейности, който трябва да бъдат прости. Хората нямат нужда от допълнителни трудности.

Те могат да бъдат твърде интензивни в поведението си

За служителите е важно да се чувстват комфортно и в безопасност, когато са в компанията на своя ръководител. Интензитета в поведението на ентусиазираните лидери понякога прекрачва границата на нормалното и се превръща в поведение, което може да бъде обезпокоително и дори плашещо.

Те не винаги приемат промените

Добрите лидери са гъвкави и приспособими. Те знаят как да се адаптират към промени, когато има нужда от такива. Страстта обаче може да направи лидерът твърдоглав и упорит, което създава препятствия пред въвеждането на нови решения на фона на променящите се условия.

Те могат да бъдат предубедени

Лидерите трябва да подхождат към всичко с отворено съзнание. Те трябва да могат да изслушват другите и да се учат от тях. Понякога прекомерната страст създава у лидера огромна сигурност в собствената му правота, която му пречи да приема гледни точки, различни от неговата.

Добрата новина е, че човек може да бъде страстен лидер, без да напряга служителите си и да усложнява работата им. Тайната е в съобразителността. За да бъдеш ефективен лидер, трябва да можеш да разчиташ хората и да разбираш техните проблеми, нужди и мечти.

Когато страстта в лидерството е насочена към създаването на едностранна перспектива и ограничен мироглед, тя може да ви поведе по грешен път. Ако обаче я използвате в името на това да служите на другите и на визията на организацията, тя може да бъде източник на огромна сила.

......................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Лидерство