Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 глупави съвета, които е време да спрем да раздаваме

780

Илюстрация: Guliver / iStock

Псевдомъдростите в наши дни се изключително популярни - жена, родила неотдавна, става специалист в областта на педиатрията и педагогиката; някой, прочел умна книга, започва да прави изводи за цялата Вселена… По-добре да запазим знанията за себе си, а не да съветваме другите как да живеят. Защото повечето съвети от псевдомъдреци не само не помагат, но и пречат за отстраняване на проблема.

Ето например следните 10 – те са сред най-безполезните, които със сигурност някой вече ви е давал. А може би вие сте давали тези препоръки? Престанете, съветва AdMe.ru.

„Помисли за тези, на които им е по-тежко, отколкото на теб“

Да подценяваш собствените си преживявания е толкова вредно, колкото и да се потопиш изцяло в тях. Винаги има хора, които на пръв поглед са по-зле от нас, но това не е повод да си завираме носа в чужди работи и на фона на този контраст да понижаваме своята самооценка.

Ако искате да промените посоката, помогнете на някой, който действително се нуждае от това, но преди това се убедете, че не сте попаднали на професионален просяк.

„Отпусни се“

Ако този съвет ви дава съученик преди изпит, може и да го послушате. Но ако в семейството има сериозно разминаване, да се отпуснете по течението е равносилно да оставите всичко на самотек. Някои хора в подобна ситуация може би „вземат нещата в ръце“ и прекаляват, карайки половинката си да посещава редовно консултации със семеен психолог. Но ако животът у дома по някаква причина не ви устройва, започнете промяната със себе си, без да очаквате, че тя ще бъде оценена веднага.

„Пий витамини/фрешове/протеини…“

Препоръката да се пият витамини може да даде единствено лекар и то на базата на направени изследвания. Съветите за правилно хранене на спортисти са в компетенцията на спортни диетолози. Е, за фрешовете може и да посъветвате някого да ги пие, само че киселинността на стомаха е различна и понякога да пиеш фреш е полезно, а друг път може да причини киселини в продължение на цяла седмица.

„Купи си нова рокля и обувки и отиди на клуб“

Когато ни е криво, покупките наистина могат да ни оправят настроението. Шопинг терапията доказано действа, но полезното в нея е разходката по магазините в компанията на приятел/ка, която е желателно да е весел човек. Главното тук е не новата рокля, а процесът. Ако започнете да бродите сами из моловете, няма да ви стане по-ведро, а и рискът да купите спонтанно неща, които след време да ви огорчат още повече, е огромен.

„Не се обвинявай за минали грешки“:

Ако събеседникът ви е психолог – чудесно. Може би след тази фраза той ще нахвърли няколко варианта за изучаване на опита от минали грешки и начини как да простим на себе си и на другите. Обаче, ако говорите с ваш познат – автотехник или с приятелка-счетоводител, тогава този съвет е абсолютно безсмислен.

Прочетете останалите пет глупави съвета, които е време да спрем да раздаваме,  на сайта на Новите родители.

още от Любопитно