нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7 признака на остаряване, които е възможно да не забележите

Снимка: Shutterstock

Годините слагат своя отпечатък бавно и не чак толкова забележимо. Някои бръчици са видими и с невъоръжено око, но други промени могат да са напълно изненадващи и когато ги забележите вече да е прекалено късно. Но, ако им обърнете внимание навреме, ще можете да отложите старостта. Тук следват 7 такива признака. Когато ги познавате и забележите навреме, ще ви е по-лесно да се грижите за добрата си форма и навреме да реагирате на възрастовите изменения.

1. Ноктите стават чупливи

Ноктите са един от най-добрите показатели на здравето, на който обаче рядко обръщаме внимание. Изтънелите или пък обратното, удебелени нокти могат да разкажат много за вашето тяло. Силни и здрави нокти говорят за нормални нива на хормоните. С времето обаче ситуацията се променя. С възрастта  производството на хормони намалява, от което ноктите могат да станат или прекалено крехки или пък по-наслоени от обичайното. Тези промени обаче настъпват постепенно и често пропускаме този признак.

2. Промяна на цвета на косата

Всички знаем, че посивяването и побеляването на косата е един от видимите признаци на стареене. Има си и научно обяснение за този процес. С напредването на годините косата престава да получава меланин – пигментът, който я оцветява. Нивото на меланин съществено намалява, а накрая производството напълно спира. Тогава косата побелява напълно.

3. Влошаване на осанката

Силата и здравината на мускулите и ставите, а също и навиците ни влияят най-много на осанката. На млади години всички тези фактори играят в наша полза, но с годините ситуацията се променя. Гърбът не е толкова силен, а гръбначният стълб не може все така добре да поддържа тялото. Силата на мускулите и ставите намалява и ние започваме да се прегърбваме и накланяме малко напред. И осанката ни не е права и стегната както преди.

още от Любопитно