нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Айсберг, по-голям от Ню Йорк Сити, се откъсна от Антарктика

Getty Images

Гигантски айсберг се откъсна от ледените шелфове на Антарктика, на около 20 км от британската научна станция „Холи“, предаде „Гардиън“.

В момента в базата няма никой, така че няма човешки животи, изложени на опасност вследствие на инцидента. Айсбергът е с големина 1270 квадратни километра, което го прави по-голям от Ню Йорк Сити, пише CNN. Отчупването му се дължи на процес, известен като ледено отелване.

„Холи“ е собственост на Британското антарктическо изследване (BAS) – национална операция, посветено на изучаването на най-студения от седемте континента на Земята. Базата е затворена за зимата, а екипът от 12 души, пребивавали там, я напуснал по-рано този месец.

Голямо пропукване на леда в тази част на Антарктика за първи път е открито преди десетилетие. Оттогава BAS активно следи района.

Учените очакват от години откъсването на голям айсберг заради огромните пукнатини. Нова пропаст, известна като Северния разлом, започна да се движи към друга голяма пукнатина през ноември и нарастваше по около километър на ден през януари.

още от Любопитно