нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Болезнено истински факти за самотата

Снимка: Shutterstock

Бесен ритъм на живот от сутрин до вечер, заобиколен от множество хора – навсякъде, по всяко време. И въпреки това се чувстваш самотен. Понякога е добре – дава ти възможност да си поемеш въздух, да останеш насаме с мислите си. Но, когато усещането „Сам съм” започне да тежи емоционално и да те преследва постоянно, започваш да разбираш, че самотата е трагедия, с която е трудно, но жизненоважно да се бориш.

Учените отдавна смятат самотата за един от големите проблеми на съвременното човечество и по тази причина внимателно я изучават. Ето няколко интересни заключения:

- Младите, свикнали да са сред приятели и лишени по някаква причина от тази възможност, понасят най-зле принудителната изолация между 20.00 и 22.00. часа

- Мъжете понасят по-тежко самотата от жените.

- В големите градове самотните хора са много повече, отколкото в малките населени места.

- Самотата е пряко свързана с безсънието. Хората, които денем не общуват пълноценно, спят лошо нощем.

- Самотните хора са във висок риск от развитие на деменция, при това, тази зависимост е преимуществено характерна за жените.

- Самотата причинява болка на мозъка. Учени от Калифорнийския университет са установили, че чувството на тъга, предизвикано от социална изолация активизира същите части от мозъка, които се задействат и от физическа болка.

още от Любопитно