нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Часовник в Ню Йорк ще отброява времето до климатичен апокалипсис

Снимка: Shutterstock

Активисти срещу климатичните промени откриха вчера в Ню Йорк огромен часовник, показващ колко малко време остава преди глобалните температури да станат критично високи.

С това беше сложено началото на седмицата за климатични действия в американския мегаполис, предаде фондация Томсън Ройтерс. Дигиталната инсталация показва, че остават 7 години и 102 дни преди средните температури в света, при сегашните норми на въглеродни емисии, да достигнат 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалната епоха, каза Ган Голан - артист и активист, който е съавтор на часовника.

"Можем да посрещнем това предизвикателство, но нямаме много време за губене", каза Голан. ООН предупреди за огромни промени в световен мащаб като изчезване на коралови рифове и арктически морски лед, ако прагът от 1,5 градуса бъде преминат.

В Парижкото споразумение за климата от 2015 г. държавите се съгласиха да бъдат въведени мерки за ограничаване на емисиите, така че да останат под критичния праг.

Поставянето на часовника ще поеме щафетата от т. нар. Метроном на Юниън скуеър - проектирания през 1999 г. и вграден във фасадата на сграда дигитален дисплей на 15 числа, които се променят с различна скорост.

Климатичния часовник ще работи през цялата климатична седмица. Тя представлява международна среща на високо равнище, организирана от НПО "Клаймит груп", съвместно с град Ню Йорк и ООН.

още от Любопитно