Четирите енергийни напитки, които могат да заместят кафето

Четирите енергийни напитки, които могат да заместят кафето

Четирите енергийни напитки, които могат да заместят кафето

Кафето има много ползи за здравето, ако се консумира в умерени дози. Въпреки това, съдържайки кофеин, неговият прием повишава нивата на допамин и генерира усещане за удоволствие в организма, което може да се окаже в крайна сметка водещо до пристрастяване. За да не изпаднете в тази крайност, е добре да знаете, че има и други естествени храни и напитки, които поддържат тялото активно, без да се налага да прибягвате до кафе.

Средната консумация в световен мащаб е 1,3 килограма кафе годишно на човек, цифра значително надвишена в Испания, където тя нараства до 4,5 килограма. Във всеки случай, въпреки че кофеинът влияе по различен начин на всеки човек. Във всяка чаша има около 100 милиграма кофеин, ето защо е вредно да пиете повече от две-три чаши кафе на ден, пише abc.es.

„Чаша кафе, освен че ни осигурява кофеин, ни дава и други компоненти, които влияят положително на тялото ни, като витамин B3, който спомага за поддържането на кожата сияйна и подобрява функционирането на нервната система. Проблемът идва, когато злоупотребяваме, затова е препоръчително да търсим заместващи кафето напитки за нашето ежедневие“, обяснява Кристина Морило, диетолог от Blua de Sanitas.

Като алтернатива на кафето диетолозите на Blua de Sanitas са подготвили списък с натурални напитки, които могат да поддържат тялото активно.

Цикория: Това е инфузия, която се прави с корена на ескаролата и има горчив вкус, подобен на кафето, но без да съдържа кофеин. Тази напитка е чудесен източник на незаменими мастни киселини, минерали като калций или фосфор и витамин В. Затова помага в борбата със запека и главоболието.

Кокосова вода: Това е здравословна сода, която съдържа калий, натрий, фосфор, калций и магнезий. Това е и начин да се консумират течни калории по здравословен начин, стига да е естествена кокосова вода, а не с добавени захари или подсладители. Когато го консумирате, за предпочитане е да го правите на обяд или в средата на сутринта.

Зелени смутита: Тези напитки се приготвят чрез смесване на плодове на вкус със зеленчуци. По този начин глюкозата на плода бързо се трансформира в енергия, а в допълнение има и голямо сържание на витамин С. Тези напитки благоприятстват усвояването на желязото от спанака, предотвратявайки умората, свързана с липсата на този минерал.

Комбуча: Това е ферментирал чай с определени гъби, но може да има много разнообразни вкусове. Тази напитка осигурява голямо количество витамини, ензими и пробиотици, както и малки дози кофеин и витамин В, които допринасят за енергията. В допълнение, комбинацията от леко карбонизиране и сладък вкус го превръща в чудесен съюзник за утоляване на жаждата.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ