Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цветовете, които носим, разкриват нашата личност

1769

Снимка: Shutterstock

 
 
 

Дори гардеробът ни да е пълен с дрехи в най-различни цветове и нюанси, винаги има цвят, който предпочитаме, в който се чувстваме по-уверени и по-сигурни. Това е цветът, който отразява нашия характер, казва стилистът Дейвид Зила, автор на книгата Color Your Style.

Ето какво разкриват цветовете, които носим, според експерти, цитирани от Bright Side.

11. Черно

„Черното е цвят, който се приема сериозно“, казва Карън Хeлър, експерт по мода и стил. Според изследванията в областта на психологията черното се възприема от повечето хора като знак за престиж, сила, сериозност и интелигентност. Неслучайно, в много европейски университети, дипломантите са облечени с черни мантии. Хората, които предпочитат да носят черно, са амбициозни, целенасочени, но и чувствителни. Обикновено те са емоционални и лесно възбудими, въпреки че често се опитват да го скрият. Черният цвят им помага да пренасочат вниманието на околните от външния вид към личността, тъй като за тях са най-важни вътрешните качества.

10. Кафяво

Кафявото е цветът на земята, на нещо надеждно, силно и стабилно. Така се възприемат и хората, които носят кафяво. Любителите на този цвят са донякъде консервативни, уважават по-възрастните, търсят мир, стабилност и сила във всичко. Една жена с кафява рокля или мъж с кафяво яке създават впечатлението за надежден, интелигентен и рационален човек.

9. Синьо

Лиза Джонсън Мандел, психолог и журналист, пише: „Синьото е най-подходящият цвят, ако се явявате на интервю за работа, защото внушава увереност и надеждност. Ето защо много работни униформи или костюми са сини. Учени от Университета на Британска Колумбия, провели проучване за влиянието на цветовете, са установили, че по-тъмните нюанси на синьото имат успокояващ ефект. Хората са склонни да свързват синьото с качества като интелигентност, доверие, ефективност и спокойствие. Сините нюанси на облеклото са предпочитани от внимателни, учтиви и дори срамежливи хора. Както казват психолозите, може да очакваме човекът в синьо да стане добър родител или изключителен служител. Спокойствието е едно от най-ценените качества на този тип хора.

8. Зелено

Според учени от Амстердамския университет зеленият цвят поддържа добро настроение, както в самите нас, така и в околните. „Зеленото е приятно, защото ни напомня за природата, носи усещане за покой и задоволство", казва Леатрис Айземан, изпълнителен директор на института Pantone Color и автор на книгата More Alive With Color. Хората, които предпочитат зелено, често водят активен обществен живот, живеят в комфортна среда и са финансово стабилни. Обикновено са вниматели, грижовни и добросърдечно.

още от Любопитно
20
Събота
Април