нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Google отбелязва рождението на българина, открил Лактобацилус булгарикус

Източник: Google

Днешната традиционна драскулка на Google (т. нар. doodle) е посветена на българин – най-голямата търсачка в света отбелязва 142-годишнината от рождението на физика и микробиолог д-р Стамен Григоров, първият учен, който открива бактерията с наименование Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, необходима за получаването на кисело мляко.

Източник: Google

Специалистът е роден в село Студен извор през 1878 година. Заинтригуван от науката още от ранна детска възраст, по-късно той получава докторантура от Медицинския университет в Женева. След сватбата си през 1904 г. се връща обратно в учебното заведение, за да работи като асистент на Леон Масол, професор по бактериология. Съпругата на д-р Григоров, Даринка, е тази, която изпраща кисело мляко от България, което той да изследва в швейцарските лаборатории.

Така година по-късно, през 1905-а, за първи път е описан микроорганизмът, необходим за ферментацията на млякото. Тогава му е дадено наименованието „Бацил А“. Откритието на доктора бързо предизвиква широк обществен интерес, не закъсняват и предложенията за престижни работни позиции, които обаче той отказва, за да се върне в България като управител на болницата в гр. Трън, която носи името му и до днес.

Изследователската му работа обаче не спира дотук – през 1906 г. д-р Григоров публикува новаторската си идея за прилагане на пеницилинови гъби срещу туберкулоза, с което се нарежда сред учените, допринесли за разработката на първата ваксина против болестта в глобален мащаб.

Автор на драскулката е Елен Леру, чиято първоначална концепция е да включи фолклорния образ на Кума Лиса, заобиколена от плодовете и ядките, използвани в българските рецепти с кисело мляко, докато на фона ѝ се разкриват стъпките за производството му. В крайна сметка тя е заменена със самия д-р Григоров.

Източник: Google

„Честит Рожден ден, Dr. Grigorov!“, пишат от Google в чест на учения, а днешният doodle е видим за потребителите в Аржентина, България, Гърция, Канада, Перу, САЩ, Украйна, Франция и Чили.

още от Любопитно