Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хората, които използват чувството си за хумор, са по-щастливи

112

Снимка: Shutterstock

Чувството за хумор е свързано с умението да бъдем щастливи. Според нови изследвания, хората, които се уповават на хумора, за да се смеят сами на себе си, са по-щастливи.

Способността да се смеем над себе си, освен че е психически здравословна, е свързана и с умението да бъдем по-социални. 

"Тенденцията да впрягаме хумора, насочен към самите нас, е показателна за високите резултати в психологическото благосъстояние като щастие, а също и в по-малка степен - в умението да сме социални", коментира Хорхе Торес Марин, един от авторите на изследването.

Изследователите също така откриват, че хората, които използват хумора за укрепване на социалните си връзки, са по-добри. Използването на хумор, особено при трудни обстоятелства, поражда щастие, удовлетворение от живота и надежда.

Но има и други видове хумор. "Резултатите показват, че хуморът, дори когато е представен като добронамерен, може да представлява и стратегия за маскиране на отрицателни намерения. Хуморът дава възможност на хората с ниска самооценка да изградят доверие, близост и т.н. с други хора и по този начин да ги манипулират или да получат ползи в бъдеще", обяснява Джинес Наваро-Карильо, съавтор на изследването.

Източник: PsyBlog

още от Любопитно
18
Петък
Януари