Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хората са започнали да гледат зърнени култури заради бирата

100

Shutterstock

Американски учени откриха доказателства, че хората са започнали да варят бира преди 13 000 години, няколко хилядолетия преди началото на зърнопроизводството в Близкия изток, съобщи ЮПИ.

Откритието подкрепя теорията, че бирата, а не хлябът, е вдъхновила най-ранните зърнопроизводители.

Учените не са открили следи от бира, а характерни растителни останки върху камъни, използвани за смилане на храни в пещера, в която натуфианци са погребвали мъртвите си близо до днешна Хайфа, предаде БТА.

"Не търсехме следи от алкохол по камъните, а само искахме да разберем какви растения са яли хората", каза Ли Лиу от Станфордския университет.

Лиу и колегите ѝ мислят, че натуфианците са потапяли зърна пшеница и ечемик във вода и след това са ги изсушавали. Така са получавали малц. Изсушен, малцът може да се използва по-късно.

За да сварят бира, те са стривали малца и са го загрявали във вода. След това сместа е оставяна да ферментира, подпомагана от диви дрожди във въздуха.

Когато учените възпроизвели древната пивоварна техника в лаборатория, получили гранули скорбяла като намерените в пещерата.

Това са най-старите данни за произвеждан от човека алкохол в света. Натуфианците са варили и пиели бира за погребалните си церемонии и ритуали.

още от Любопитно
15
Четвъртък
Ноември