нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Иванов, Георгиева, Смит...ето кои са най-популярните фамилии в 12 страни по света

Снимка: Pixabay

Иванова/Иванов, Георгиева/Георгиев и Димитрова/Димитров – в края на 2018 научихме, че това са най-популярните български фамилии по данни на Националната статистика. Интересно, как е по света? С изключение на Исландия, жителите на всяка страна носят фамилии – там просто са подходили крайно рационално, решили са да не се затормозяват излишно и добавят към първото име само бащиното. Открай време фамилията е родова гордост. И както има най-популярни и често срещани имена, така всяка държава си има своите най-масови фамилии.

Ето как изглежда един бърз и кратък преглед на най-популярните фамилии в 12 страни от света, а още и на личните имена във всяка от тях.

САЩ

Най-популярната фамилия в Щатите е Смит – носят я над 2 милиона американци. Доста разпространена е също и във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и други  англоезични държави. Във врата на Смитовците диша фамилията Джонсън. А най-популярните американски имена от сто години насам си остават Джеймс и Ема.

Русия

Мнозина, без да се замислят, биха казали, че най-популярната руска фамилия е  «Иванов». Грешен отговор! Към днешна дата, в Русия най-много са носителите на фамилията Смирнов /смята се, че идва от "смирен"/. «Иванов» е на второ място по честота. Най-разпространеното мъжко име е Александър, а при жените номер 1 е  Анастасия.

Китай

Китайската фамилия Лий е най-популярната в света. 100 млн. души са с тази фамилия като дори и в Канада хората с фамилия Лий са повече от всички останали в тази държава. А в самия Китай с голямо мнозинство начело е фамилията Уонг (93 милиона души). Китайците явно не обръщат голямо внимание на разнообразието в това отношение, тъй като вариантите на фамилии сред тази многобройна нация е малко над 100. Най-разпространеното мъжко име е Вей, а от женските имена, едно от най-популярните е Фанг.

Германия

Германия може да се похвали с внушително количество Мюлер /означава "мелничар/. Средностатистическият германец или германка са или хер Мюлер или фрау Шмид. Законодателството е либерално по отношение на избора на лични имена, а германците много обичат и сложно-съставни имена – стара католическа традиция. Но най-популярни си остават Бен и Ема.

Япония

В далечна и загадъчна Япония най-много са хората с фамилия Сузуки. Следват ги тези с фамилията Сато. А най-модните в последните години имена са Минато и Сакура.

Бразилия

Типичният жител на  Бразилия носи фамилия Силва или Сантос. Повечето имена и фамилии в тази държава имат португалски корен и в това няма нищо странно като се има предвид, че Португалия е управлявала Бразилия почти 300 години. В превод Силва означава тропическа гора – тази, същата, която заема значителна част от територията на страната. Родителите най-често кръщават децата си Мигел и Алисия. Бразилците също така обожават и съставните имена. По тази причина Мария-Едуарда и Жоао-Мигел заемат почетно място в рейтинга на любимите имена.

още по темата
още от Любопитно