нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как се печели от оптимизъм

Снимка: Guliver / Getty images

"Животът е добър" (Life is Good) е мотото, което превръща малката фирма на двамата братя Бърт и Джон Джейкъбс в процъфтяваща компания за милиони долари. 

През 1994 г. братята решават да основат своя компания за продажба на дизайнерски фланелки. След 5 години обиколки на Бостън с малкия им ван, който е техен магазин и дом, те имат общо 78 долара в банката. Тогава им хрумва идея, която променя живота им завинаги. Големият им успех настъпва, след като започват да произвеждат тениски с обикновено нарисувано усмихнато човече и фразата "Животът е добър". Този прост, но положителен дизайн печели сърцата на много хора, а до края на годината мотото "Животът е добър" им доставя печалба от 87 хил. долара. 

За успеха си двамата братя благодарят на възпитанието, което са получили от майка си. Отраснали като най-малките в семейство с 6 деца, те твърдят, че вероятно никога не биха успели, ако не е била майка им, Джоан, който учи синовете си да виждат само добрите неща в живота, без значение какво ги е сполетяло.

Когато братята са били още в началното училище, родителите им претърпяват ужасна автомобилна катастрофа. Оцеляват, но баща им е осакатен от тежка травма, което впоследствие засяга нрава му, правейки го раздразнителен. Но въпреки всички проблеми, майка им винаги е вярвала, че животът е добър. Всеки ден, щом семейството се съберяло на вечеря, тя задавала на децата си един въпрос: "Какви са хубавите неща, които се случиха днес?". И неусетно помещението се изпълвало с положителна енергия, със смях, с разкази за смешни и странни случки. "Оптимизмът е нещо, което нашето семейство винаги е имало, дори когато нямахме почти нищо друго", казват братята.

Джоан учи момчетата си, че да си оптимист е избор, който ние правим всеки ден. Бърт и Джон са следвали това просто правило през целия си живот. 

Днес техните тениски, шапки и всякакви аксесоари се продават в хиляди търговски обекти по целия свят, а самата компания, която в момента се оценява на 100 млн. долара, насърчава здравословния начин на живот. Те основава фондация "Животът е добър", която си партнира с водещи международни доброволчески организации, грижещи се за най-уязвимите деца по света.

В момента братята Джейкъбс издават книга под същото мото, за което пише изданието People. Това е книга за самопомощ по техните думи. Всяка глава в нея се фокусира върху определена "супер сила" като благодарност, автентичност, хумор или любов, на които читателите могат да се уповават ежедневно в своя живот. 

още от Техники за успех