Какво не знаем за хот-дога

Какво не знаем за хот-дога

Какво не знаем за хот-дога

Замисляли ли сте се, какво не знаем за хот-дога? Всъщност кренвиршите са една от най-старите форми на обработени храни, споменати в Одисеята на Омир, твърдят от foodpanda. 

Хот-дога е вид сандвич с кренвирш или варена наденица. Традиционно се продава с пълнеж от лютеница и горчица, но може да е добавен кетчуп, пресни или мариновани зеленчуци, бекон и подправки, пише в wikipedia.

Но как точно възниква идеята за тъй наречения хот-дог (hot dog; буквално: горещо куче)?

Въпреки че хотдогът е типичен американски сандвич, корените му са в Германия. Има твърдение, че този вкусен сандвич е създаден в края на 1600 г. от Йохан Георххнер, месар, който живее в Кобург, Германия. Според този доклад Георгхенер по-късно пътува до Франкфурт, за да популяризира новия си продукт.

Немците доказват в специално изследване, че първите подобни на хотдог закуски се правят в Германия дори още през 1487г. (пет години преди откриването на Америка). В началото на 19 в. немските емигранти в пренасят технологията за производство на този сандвич в Америка.

Годината 1893 е важна дата в историята на хот-дога. В Чикаго през тази година на колумбийското изложение е имало орди от посетители, които консумирали големи количества колбаси в хляб, като удобна, евтина и лесна храна.  

Самото наименование вероятно идва от реклама в САЩ, където в снимките е използван дакел, давайки името на сандвича.

Традиционно хот-дога се продава с добавка от кетчуп и горчица, но може да се добави и лютеница. Днес има много вариации на хот-дога, в които се слагат зеленчуци и различни подправки.  

Хот догът е най-популярната храна на спортни срещи и увеселителни паркове. Всеки 4-ти човек изяжда поне по един, по време на подобни мероприятия.

Внимавайте с честата консумация на хот-дог, защото има високо съдържание на мазнини, сол и натриев нитрат. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ