Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Какво се случва, когато позволите на служителите да определят своето заплащане?

589

Снимка: Shutterstock

Лондонската стартъп компанията Smarkets позволява на своите служителите сами да определят, зкакво заплащане искат да получат. Иновативната система работи на принципа на социален консенсус, като информацията за заплатата на всеки служител се публикува във вътрешна мрежа на компанията.

Процесът има своите плюсове и минуси, казва пред Business Insider главният изпълнителен директор на Smarkets Джейсън Трост, но в крайна сметка работи.

"Това не е толкова яко, колкото звучи", казва Трост, когато е запитан за необичайната политика на компанията. "Това е един луд процес. Но работи.".

Преди около 3 години Трост въвежда система, в която служителите да избират собствените си заплати. Вдъхновението за това решение до голяма степен се основава на онова, което той описва като стремеж към по-голяма прозрачност в цялата компания.

"Мисля, че това е най-добрата система", казва той. "Това дава на хората правилното усещане, че те контролират повече своята работа, своята позиция".

В Smarkets заплатите на служителите не са резултат от разговори с висшето ръководство. Вместо това, всеки избира, колко би искал да му се заплати, а после колегите му гласуват дали смятат, че заслужава. Ако поискате значителна сума повече от това, което получават колегите ви, може да се сбъскате с тяхното неодобрение. Служителите могат да предоговорят заплатите си два пъти годишно. 

"Искането ви всъщност се разглежда от вътрешен съд", казва Трост. Служителите не могат да налагат изцяло вето на някой друг, но могат да се опитат да го блокират. "Някои хора ще решат, че сте прав, а някои ще кажат, че е прекалено високо или твърде ниско". Системата работи до голяма степен със социален консенсус.

Но въвеждането на процеса не е било лесно. "Страшно беше да бъдем толкова прозрачни. Страшно за всички", разказва Трост. "Хората не искаха да знаят, колко получават колегите им, защото не искаха да знаят дали получават повече от тях. Мениджърите не искат да го правят, защото смятаха, че ще загубят контрол".

още от Любопитно
27
Четвъртък
Юни