Любимите храни на Йордановците

Любимите храни на Йордановците

Любимите храни на Йордановците

Днес е Йордановден или Богоявление. Православен празник, на който се ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В различни области празникът е наречен Кръстовден, Водици, Водокръщи и съпровождан от различни ритуали. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва светена вода. Единият е за дома, вторият за гостите, третия се остава пред врата на къщата, за да се нагостят минаващите. Може би заради този ритуал, именниците не сядат на своята трапеза без хляб, посочва foodpanda.

Ето и кои са другите любими ястия на празнуващите днес.

1. Шопска салата - Тази салата е типично българско ястия, което е едно любимите на празнуващите имен ден днес. Шопската салата е чудесно мезе за хубава домашна ракия, която присъства на всеки празник.

2. Пълнени чушки с кайма и ориз - Празнуващите днес обичат домашно приготвената кухня и са любители на традиционните ястия. Ето защо често си хапват пълнени чушки, разбира не постни.

3. Гъбена каша - Вкусна каша, която малки и големи обичат да похапват особено в студеното време. Приготвя се лесно и засища за дълго време. Има различни вариации на гъбената каша, но тази със сметана е предпочитана.

4. Печено прасе - едно от най- атрактивните, вкусни и ароматни ястия, които красят празничната трапеза. Йордановците обичат свинско месо и се радват когато то е поднесено по по-нетрадиционен начин, които храни окото, освен стомаха.

5. Баклава - разпространява се сред Османските, Иранските и Балкански народи и се превърнал в любим десерт, на хората по нашите земи. Баклавата се сервира основно по празници, но това не пречи да е любимата сладост на именниците днес.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ