нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Любопитни факти за скуката

Снимка: Shutterstock

1: Да ни е скучно - това е човешко

Нито едно животно не е в състояние да изпитва скука, когато жизнените му нужди са удовлетворени. Животните се чувстват доста комфортно и в покой.

2: Скуката е нормална и патологична

Нормалната скука е естествена реакция на дадена ситуация. Но ако е налице неситуативна и продължителна скука, тя може да бъде симптом на депресия. Началото на една депресия по правило се характеризира с потиснато настроение, загуба на интерес към всичко, което до скоро е изглеждало значително. Патологичната скука е състояние, при което човек е отегчен през целия си живот.

3: Скуката не винаги е съществувала в човешката култура

Скуката е липсвала при древните гърци. През Средновековието тя се появява под наименованието accedia и е обяснявала състояниеа между мързел, апатия и отхвърляне на умствена работа - всичко, от което човек е трябвало да се чувства виновен пред Бог. Меланхолията се появява по време на Възраждането и се е свързвала по-скоро с физическо заболяване, отколкото с психическо.

4: Скуката е "неубиваемо" време

Скуката е неизбежен резултат от липсата на възможност да се запълни свободното време. Тази скука може да се появи на индивидуално ниво при някои пенсионери и безработни, а също и на социлано ниво - в индустриалната епоха, работещите по 8-9 часа на ден са се чувствали много по-отчаяни от селяните, принудени да работят непрекъснато. Психолози смятат, че един от проблемите, които се срещат при децата на възраст 8-10 години, е да се научат да си намират нещо за вършене и развлечение. Както показва практиката, много хора не решават този проблем и до 80 годишна възраст.

още от Любопитно