Малко известни факти за яйцето

Малко известни факти за яйцето

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най-универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта. Освен, че е универсален продукт, то е и много полезно за консумация, но и за външно приложение. Съдържа етерични протеини и е свързващо вещество в много рецепти.

Следват няколко малко известни факти за яйцето, представени от foodpanda:

  • Жълтъците съдържат В-комплекс, който е много полезен за мозъчните ни клетки.
  • Яйцата се проверяват за дефекти, чрез поставяне на ярка светлина. Това се нарича просветляване.
  • Може да разберете дали едно яйце е добре сварено като го завъртите. Ако се върти без колебание то е твърдо сварено.
  • Белтъците показват дали яйцето е прясно. Ако при пържене, белтъкът остане наситено бял, значи е по- старо.
  • Яйцата помагат при махмурлук и премахват токсините.
  • Съдържат витамини А, В12, D, рибофлавин, фолат, фосфор и хлор.
  • Китай произвежда 40% от яйцата в света.
  • Цветът на жълтъка зависи от това какво са яли кокошките.
  • Яйцата не са само бели и кафяви. Някои от тях са сини, червено-кафяви и дори на петна.
  • Една кокошка може да снесе до около 170 яйца на година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Зеленски: Преговорите са много близо до реален резултат
Управителят на БНБ: Държавата има опора, дори когато политиката е в криза
Financial Times: Мошеници доказват с AI „автентичност“ на произведения на изкуството през застрахователи
Дания недоволства от избора на Тръмп на пратеник, подкрепящ американския суверенитет над Гренландия
Германското министерство на отбраната нарече стратегията за национална сигурност на САЩ „документ за развод“
Типове поведение, които обезсмислят титлата „лидер“
Япония се готви да възобнови дейността на най-голямата атомна електроцентрала в света близо 15 години след Фукушима
Времето: Облачно и мъгливо