Малко известни факти за яйцето

Малко известни факти за яйцето

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най-универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта. Освен, че е универсален продукт, то е и много полезно за консумация, но и за външно приложение. Съдържа етерични протеини и е свързващо вещество в много рецепти.

Следват няколко малко известни факти за яйцето, представени от foodpanda:

  • Жълтъците съдържат В-комплекс, който е много полезен за мозъчните ни клетки.
  • Яйцата се проверяват за дефекти, чрез поставяне на ярка светлина. Това се нарича просветляване.
  • Може да разберете дали едно яйце е добре сварено като го завъртите. Ако се върти без колебание то е твърдо сварено.
  • Белтъците показват дали яйцето е прясно. Ако при пържене, белтъкът остане наситено бял, значи е по- старо.
  • Яйцата помагат при махмурлук и премахват токсините.
  • Съдържат витамини А, В12, D, рибофлавин, фолат, фосфор и хлор.
  • Китай произвежда 40% от яйцата в света.
  • Цветът на жълтъка зависи от това какво са яли кокошките.
  • Яйцата не са само бели и кафяви. Някои от тях са сини, червено-кафяви и дори на петна.
  • Една кокошка може да снесе до около 170 яйца на година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Канцлерът Мерц очаква САЩ да освободят германското подразделение на „Роснефт“ от санкции
Ще плащаме ли „такса водомер”, без дори да ползваме вода?
Бързото ранно разпространение на птичи грип в Европа поражда опасения от нова криза
Гърция предоставя на концесии за природен газ четири блока край Пелопонес и Крит
Продажбата на активи на „Лукойл" ще става след решение на МС при одобрение от ДАНС
Лидерите на страните от ЕС са направили първа крачка към използване на замразени руски активи в полза на Украйна
Anthropic и Google Cloud сключват мащабна сделка за AI чипове
Инвеститорите използват наръчник от дотком ерата, за да избегнат рисковете от AI балон