Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Обясниха тайната на невъзможния танц на Майкъл Джексън

Снимка: Guliver / Getty Images

Учени публикуваха специално изследване, в което обясняват в детайли как поп иконата Майкъл Джексън успява да изпълни привидно невъзможния си танц в музикалното видео "Smooth Criminal", разказва Би Би Си.

В легендарния клип от 1987 г. Джако се наклонява под 45 градуса към земята с изправен гръбнак, без да падне. Години наред имитатори опитват да постигнат опасното движение без да паднат, но достигат най-много до 25-30 градуса, дори при отлична мускулатура. 

Оказва се, че тайната Джексън да постигне движението е в била в обувките му. 

Илюзията се дължи на специално разработени обувки и разбира се, на силата на самия изпълнител.

Джексън и двама негови колеги са взели идеята от концепцията на обувките на американските астронавти, които са били захващани за фиксирана релса, докато астронавните са ходели при нулева гравитация. Обувките са били с V-образен разрез в подметката, който е работил като "елемент на закачалка", вкарван в земята, за да позволи на танцьора да се завърти и да се наведе напред, обясняват проф. Манджул Трипати и неговите колеги от Института за медицинско образование и изследвания в Чандигарх, Индия, в изданието Journal of Neurosurgery: Spine.

"Повечето тренирани танцьори с голяма вътрешна сила ще достигнат максиумум от 25 - 30 градуса наклон по време на изпълняването на такова действие. Майкъл Джексън преодолява гравитацията с 45 градуса, което изглежда невероятно. Ако човек наблюдава вниматено наклона му "Smooth Criminal", ще забележи, че по-голямата част от тежестта, за да се постигне позата, отива на ахилесовото сухожилие във всеки глезен", посочва проф. Трипати. 

Преди да въведе иновацията с обувките, Джексън е разчитал за същото впечатляващо движение на поддържащи въжета, закачени около кръста му. 

И все пак, въпреки специално проектираните обувки или подкрепата от прикачени за кръста въжета, движението е невероятно трудно за изпълнение, подчертават невролозите. За него се изисква огромна сила на гръбначните мускули и мускулите на долните крайници. 

още от Любопитно