Затвори

Портокаловите битки в Италия (фотогалерия)

портокали

Снимка: Guliver / Getty images

Над 180 души пострадаха по време на ежегодната битка с портокали в северния италиански град Иврия, съобщава The Local Italy. Тридневната борба в Ивреа, Пиемонт, се провежда всяка година от 1808 г. насам. През 2018 г. се отбелязва 210-то издание на карнавала и явно този път битките са били наистина ожесточени, тъй като организаторите с почуда отбелязват сред фактите за карнавала и рекордния брой пострадали.

Италия е дом на много зрелищни пролетни карнавали, от фестивала на маските и екстравагантните костюми във Венеция до празника на политическа сатира във Виареджо. Но един от най-необичайните фестивали се провежда в малък град в северозападна Италия, където хиляди хора се събират всеки февруари, за да водят война с... портокали, пише изданието.

Огромни тълпи се спускат в града за битката с портокалите, за която се смята, че пресъздава бунт срещу монархията. Всяка година стотици хиляди килограми портокали се внасят от Сицилия в северозападния град. Не е съвсем ясно защо за битките са избрани именно портокали. В предишните десетилетия вместо тях са били използвани боб или ябълки.

Тържествата започват в неделя и продължават до вторник 13 февруари. Другите ритуали включват палене на огромен огън, отново символ на бунта, но и на пристигането на пролетта, както и музикални и театрални представления. 

Според легендата бунтът се е случил през 12-ти век, след като барон посещава селско момиче в навечерието на сватбата й, за правото си на първа брачна нощ. Момичето обаче обезглавява барона и минава през града с главата му - действие, което предизвиква и селското въстание.

В наши дни битката се пресъздава с плодове, а участниците се разделят на екипи. Тези, които се движат пеша представляват обикновените хора, разделени на девет отбора с различни емблеми. Войските на "владетеля" се возят на теглени от коне огромни каруци. Хората, облечени като момичето, започнало бунтовете, минават по улиците и предлагат сладки и малки дрънкулки на тези, които са дошли да гледат. 

Зрителите могат да изберат да носят червена шапка, за да се разграничат като наблюдатели, но и без право да хвърлят портокали или да останат на безопасно място зад загражденията. Мрежите, които се поставят около воюващите имат за цел да защитават сградите на Иврия, но и желаещите да се предпазят от плодовите снаряди. Макар и плодова, войната изобщо не е безопасна.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 14.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 14.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73113
0.577657
CNY
10
2.49188
4.01303
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19018
0.456583
RUB
100
2.57845
38.783
USD
1
1.71474
0.583179