Затвори

Портокаловите битки в Италия (фотогалерия)

портокали

Снимка: Guliver / Getty images

Над 180 души пострадаха по време на ежегодната битка с портокали в северния италиански град Иврия, съобщава The Local Italy. Тридневната борба в Ивреа, Пиемонт, се провежда всяка година от 1808 г. насам. През 2018 г. се отбелязва 210-то издание на карнавала и явно този път битките са били наистина ожесточени, тъй като организаторите с почуда отбелязват сред фактите за карнавала и рекордния брой пострадали.

Италия е дом на много зрелищни пролетни карнавали, от фестивала на маските и екстравагантните костюми във Венеция до празника на политическа сатира във Виареджо. Но един от най-необичайните фестивали се провежда в малък град в северозападна Италия, където хиляди хора се събират всеки февруари, за да водят война с... портокали, пише изданието.

Огромни тълпи се спускат в града за битката с портокалите, за която се смята, че пресъздава бунт срещу монархията. Всяка година стотици хиляди килограми портокали се внасят от Сицилия в северозападния град. Не е съвсем ясно защо за битките са избрани именно портокали. В предишните десетилетия вместо тях са били използвани боб или ябълки.

Тържествата започват в неделя и продължават до вторник 13 февруари. Другите ритуали включват палене на огромен огън, отново символ на бунта, но и на пристигането на пролетта, както и музикални и театрални представления. 

Според легендата бунтът се е случил през 12-ти век, след като барон посещава селско момиче в навечерието на сватбата й, за правото си на първа брачна нощ. Момичето обаче обезглавява барона и минава през града с главата му - действие, което предизвиква и селското въстание.

В наши дни битката се пресъздава с плодове, а участниците се разделят на екипи. Тези, които се движат пеша представляват обикновените хора, разделени на девет отбора с различни емблеми. Войските на "владетеля" се возят на теглени от коне огромни каруци. Хората, облечени като момичето, започнало бунтовете, минават по улиците и предлагат сладки и малки дрънкулки на тези, които са дошли да гледат. 

Зрителите могат да изберат да носят червена шапка, за да се разграничат като наблюдатели, но и без право да хвърлят портокали или да останат на безопасно място зад загражденията. Мрежите, които се поставят около воюващите имат за цел да защитават сградите на Иврия, но и желаещите да се предпазят от плодовите снаряди. Макар и плодова, войната изобщо не е безопасна.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Косово на Schneider Electric

Снимка: Юлиян Донов

Теофил Петров е изпълнителен директор на Green Life Development. Част е от екипа от 2007 г., като преди това заема позицията финансов директор. Има дългогодишен опит като старши финансов експерт, финансов мениджър и финансов директор в български холдинги в сферата на производството, търговията и енергетиката.

Снимка: Юлиан Донов

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.02.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.02.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69527
0.589877
CNY
10
2.49819
4.0029
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2183
0.450796
RUB
100
2.79776
35.7429
USD
1
1.58495
0.630935