нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Портокаловите битки в Италия (фотогалерия)

Снимка: Guliver / Getty images

Над 180 души пострадаха по време на ежегодната битка с портокали в северния италиански град Иврия, съобщава The Local Italy. Тридневната борба в Ивреа, Пиемонт, се провежда всяка година от 1808 г. насам. През 2018 г. се отбелязва 210-то издание на карнавала и явно този път битките са били наистина ожесточени, тъй като организаторите с почуда отбелязват сред фактите за карнавала и рекордния брой пострадали.

Италия е дом на много зрелищни пролетни карнавали, от фестивала на маските и екстравагантните костюми във Венеция до празника на политическа сатира във Виареджо. Но един от най-необичайните фестивали се провежда в малък град в северозападна Италия, където хиляди хора се събират всеки февруари, за да водят война с... портокали, пише изданието.

Огромни тълпи се спускат в града за битката с портокалите, за която се смята, че пресъздава бунт срещу монархията. Всяка година стотици хиляди килограми портокали се внасят от Сицилия в северозападния град. Не е съвсем ясно защо за битките са избрани именно портокали. В предишните десетилетия вместо тях са били използвани боб или ябълки.

Тържествата започват в неделя и продължават до вторник 13 февруари. Другите ритуали включват палене на огромен огън, отново символ на бунта, но и на пристигането на пролетта, както и музикални и театрални представления. 

Според легендата бунтът се е случил през 12-ти век, след като барон посещава селско момиче в навечерието на сватбата й, за правото си на първа брачна нощ. Момичето обаче обезглавява барона и минава през града с главата му - действие, което предизвиква и селското въстание.

В наши дни битката се пресъздава с плодове, а участниците се разделят на екипи. Тези, които се движат пеша представляват обикновените хора, разделени на девет отбора с различни емблеми. Войските на "владетеля" се возят на теглени от коне огромни каруци. Хората, облечени като момичето, започнало бунтовете, минават по улиците и предлагат сладки и малки дрънкулки на тези, които са дошли да гледат. 

Зрителите могат да изберат да носят червена шапка, за да се разграничат като наблюдатели, но и без право да хвърлят портокали или да останат на безопасно място зад загражденията. Мрежите, които се поставят около воюващите имат за цел да защитават сградите на Иврия, но и желаещите да се предпазят от плодовите снаряди. Макар и плодова, войната изобщо не е безопасна.

още от Любопитно