нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Проектираха плаващ хотел, който се върти и произвежда ток

Източник: Hayri Atak

Плаващи хотели изникват на различни места по света в последните години, а лидери в тази посока са Дубай и Катар с техните изключително иновативни и футуристични шедьоври.

Подобрение на досега съществуващите концепции предлага екипът на турското студио за архитектурен дизайн „Хайри Атак“ (HAADS), който е проектирал план за хотел със 152 стаи, генериращ електричество чрез завъртането си, предаде CNN.

Ръководейки се от мотото „минимална загуба на енергия и нулеви отпадъци“, от HAADS са работили с редица експерти, включително корабни инженери, за да добият представа за това как ще изглежда конструкцията.

Източник: Hayri Atak

Ако бъде построен, хотелът ще работи по начин, подобен на динамо, използвайки завъртанията си за производство на ток. Движението трябва да се контролира чрез динамично позициониране – компютърно управлявана система, използвана за поддържане на позицията и посоката на корабите. Освен това съоръжението ще събира дъждовната вода в средната част на покрива си, приличаща на фуния, за да я преизползва за напояване и други цели.

Много малко вероятно е гостите да се чувстват замаяни от ротациите, тъй като една 360-градусова такава ще отнема около 24 часа. Първоначално хотелът ще бъде базиран в Катар, но след това ще може да бъде разположен навсякъде заради „подвижната си функция“.

Източник: Hayri Atak

До хотела ще може да се стига както чрез плаващ кей, стигащ до сушата, така и чрез хеликоптер или лодка. Удобствата включват закрити и открити плувни басейни, спа център, фитнес, игрище за мини голф.

Проектът все още е в много начална фаза, но екипът прогнозира, че ще бъде завършен през 2025 година.

още от Любопитно