нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Снимка на седмицата: „Цветният изток“

Getty Images

Той е обличал Бионсе и Лейди Гага, а сега облече и Бирмингам – артистът Осман Юсефсада създаде огромна арт инсталация по извивките на обект от веригата универсални магазини Selfridges в британския град.

Infinity Pattern 1 е с розови и черни оттенъци. За него формите, наподобяващи звезди, пресъздават идеята за свързаност и нова възможност, пише „Гардиън“.

Getty Images

Светлите цветове пресъздават идеята за „цветния изток“ или „цветните“ азиатци или африканци, които идват да укрепят Европа. „За мен се свързва предимно с мигрантите, които пренасят този наратив в средата на града. Това е начин да ги поставя в центъра на един от най-разнообразните градове във Великобритания“, разказва 44-годишния творец, който е родом от Бирмингам, където се връща често, за да се грижи за майка си.

Афгано-пакистанските му родителите се местят в града през 60-те и 70-те години на миналия век. Юсефсада е едно от петте деца в семейството. Когато достига пубертета, му е забранено да ходи на училище и да рисува. Години по-късно обаче се превръща в успешен артист и дизайнер на звездите.

още от Любопитно