нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Снимка на седмицата: Огънят и Осака

Getty Images

Момент, очакван в продължение на повече от година – така могат да определят спортистите официалната церемония по откриването на лятното издание на Олимпийските игри в Токио, чийто старт бе забавен заради пандемията от COVID-19.

При строги мерки за сигурност, без публика, но и в присъствието на десетки публични личности, включително американската първа дама Джил Байдън, японския император Нарухито, президента на МОК Томас Бах, френският президент Еманюел Макрон и съпругата му, както и много други стартът официално бе даден със запалването на огъня и полагането му в олимпийския жертвеник.

Тази година честта се падна на тенисистката Наоми Осака. Преди да стигне до нея, факелът премина през общо шест групи хора, включително параолимпийци.

След това 23-годишната спортистка се отправи към съоръжение, наподобяващо планината Фуджи и изгряващото слънце. Платформата се задвижи и разкри жертвеника, в който Осака положи огъня. А той ще гори в следващите няколко седмици, в които състезателите в общо 50 дисциплини ще дадат всичко то себе си за престижното олимпийско злато.

„Несъмнено най-голямото атлетично постижение и чест, които някога ще имам в живота си. Нямам думи да опиша чувствата, които изпитвам в момента“, написа в своя профил в Instagram японската тенисистка минути след внушителното събитие, по време на което целият свят бе концентриран в една точка – огъня на Токио 2020.

още от Любопитно