Учени откриха шести вкус

Учени откриха шести вкус

Учени от университета на Орегон в САЩ доказаха, че хората могат да усещат шести вкус, характерен за богатите на въглехидрати храни, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

Откритието не само добавя нов вкус към познатите досега пет - солено, сладко, кисело, горчиво и умами, но може и да обясни защо толкова обичаме съдържащите скорбяла храни. Учените определят новия вкус като скорбялен - характерен за сложните въглехидрати, като тези в хляба, ориза и макароните.

Досега се смяташе, че хората не могат да разграничат вкуса на въглехидратите, защото те се разграждат много бързо и остава само вкусът на захарните молекули, които ги изграждат.

Екипът се надява да открие и рецепторите на езика, които улавят шестия вкус. Изследователите са направили откритието, като давали на доброволци съединения, блокиращи рецепторите за сладко, и съединение, спиращо ензима, който разгражда веригата на въглехидратите.

През 2015 г. американски учени откриха доказателства, че мазнината също има вкус, който, макар и да е слаб, засилва останалите по същия начин като горчивината.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Рей Далио: Златото и нефиатните валути ще бъдат по-силни средства за съхранение на стойност с нарастването на дълга на САЩ
България е втора по ръст на цените на пакетните почивки в ЕС през август на годишна база
На фокус следващата седмица: Финално тримесечие
Желязков пред Тръмп: Стратегическото партньорство е ключово за развитието на отношенията ни
Борисов: От пиедестала на държавен глава Радев се занимава с един депутат като мен
Победа: България отива на финал на световното първенство по волейбол
ЕК: България може временно да бъде лишена от средства по втория транш от ПВУ ​
Bloomberg: Хакери проникнаха в софтуерни устройства на Cisco в правителството на САЩ