нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо оптимистите наистина са по-щастливи

Снимка: Shutterstock

Изглежда всеки от нас по природа е оптимист. Дори когато имаме склонност да се притесняваме за бъдещето, продължаваме да вярваме, че всичко ще се нареди по най-добрия начин.

Учени открили, че онези от нас, които лесно генерират позитивни мисли, уверено предвиждат бъдещото си щастие. По-изненадващо, тези, които са склонни да си представят негативно развитие на ситуациите, всъщност не очакват мрачни времена. Вместо това психолозите са убедени, че продължаваме да вярваме, че ни предстои добро - и автоматично отхвърляме мисълта, че потенциално лошите събития действително може да ни се случат.

"Хората изглежда се опитват да отхвърлят с обяснението си наличието на лоши възможности, мислейки, че те няма наистина да се случат", казва авторът на изследването Ед О'Брайън от Университета на Мичигън. "Винаги съм бил впечатлен как се променят възприятията на хората по отношение на щастието. Някои дни бъдещето ни изглежда светло и вълнуващо, а в други дни същото бъдещо събитие ни се струва стресиращо и плашещо."

В сп. Psychological Science д-р О'Брайън описва 5 изследвания, които е провел, карайки участниците да отговарят на въпроси, които се отнасят до минали и евентуални бъдещи преживявания.

Прочетете пълният текс на страницата на Obekti.bg.

още от Любопитно