Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо предпочитаме съобщения пред имейли

105

Снимка: Shutterstock

Защо повечето от нас не обичат да изпращат имейли, но нямат нищо против и много повече предпочитат да изпращат лични текстови съобщения, пита редакторът на ВВС, Брайън Луфкин. Начинът, по който избираме да комуникираме, говори много повече, отколкото си мислим. И двата начина на комуникация ни позволяват да поддържаме връзка, но докато електронната поща често ни лази по нервите, текстовите съобщения днес са по-популярни от всякога. 

Не беше толкова отдавна времето, когато електронната поща беше много тренди за поддържане на връзка. Само преди няколко десетилетия, всички ние бяхме щастливи да получим имейл, посочва The Atlantic. AOL, интернет порталът, който беше изключително популярен в САЩ и Канада през 90-те, дори приветства потребителите си с весело съобщение "Имаш поща!" при влизане.  Но славата й беше краткотрайна и много от нас вече имат истинска неприязън към входящата си поща. Защо се получава така?

Имейлът е официален, скучен и нежелан

Сега, само един ден извън работа ни кара да се страхуваме да отворим електронната си поща, за да не се попаднем на куп нови имейли, които очакват учтиви отговори, обмислена обратна връзка и ненадеждни обещания да "се чуете", "да проучите въпроса" и т.н.. Електронните ни пощи са залети от дълга верига от послания, към които ние сме били просто закачени като получател или пък някой си е направил все пак труда да постави безличното обръщение "Уважаеми... (неизвестни читателю)".

"Много хора се страхуват от електронната поща, защото това е канал за нежелана реклама, широк спектър от спам и неумолими опити да ни измамят или да ни зарибят в нещо", казва Майкъл Стефаноне, професор по комуникации в университета в Бъфало в Ню Йорк. "Тези послания са обикновено безлични или свързани с работа."

Ейми Морисън, преподавател по бизнес писане в Университета Ватерло в Онтарио казва, че една от главните причини, с които електронната поща печели своите потребители, е стегнатият формат на бюлетин, със своите конктертни полета "до" "от ","заглавие" и "основно поле". В тези ранни дни не всеки е имал имейл адрес или дори интернет. "Хората го използват за забавна комуникация, защото нямаше друг начин на общувате онлайн". "Всички имахме тези глупави имейл адреси", продължава Морисън. "Трябваше да запомните и други глупави имейл адреси на други хора и ако имахте пет познати с имейли, всички се чувстваха наистина страхотно. Така беше преди."

още от Техники за успех
26
Петък
Април