нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо родителството за нашите майки е било тегоба

Снимка: Guliver / Getty

„Толкова трудно е да възпиташ дете!“ Това като че ли е фраза за всички времена. Но за някои е особено актуална. Какво не е наред с възпитателните принципи на поколението на нашите родители? Психолозите не без основание твърдят: всичко, което ни се случва в детството, влияе на бъдещия ни живот. И, разбира се, родителските грешки и педагогически подход, който попиваме от тях - също.

Нашите родители не са имали най-безгрижното детство

Майка ни вероятно неохотно разказва за това. В историите за детството на таткото и на мама присъстват трудните условия, постоянен дефицит и много примери за тежкия им живот – съжителство на две поколения в малка квартира, възрастни родители, много братя и сестри, минимум лично пространство... Децата от ясли на детска градина (често седмично), без три години отпуск по майчинство, през лятото на лагер или при баба на селото.

Така тяхното поколение е израснало без сантименталност и угаждане на желанията.

Никой не е търсил помощта на психолог

По това време всички въпроси е „решавал“ всемогъщият Спок, който е бил еталон за строгост и дисциплина. Няма диагнози като дефицит на вниманието, няма стрес, нито пък тревожност – всичко се дължи на мързел, инат, твърдоглавство. И не само за децата, но и за възрастните не са съществували диагнози като следродилна депресия и емоционално прегаряне.

Битовите проблеми изяждат цялото свободно време

Особено, ако се появи дете. Защото никой по това време не е ползвал еднократни пелени и автоматична пералня. Същото както и онлайн магазини с доставка до дома. Само малцина са имали автомобили, такситата са били непосилен лукс. В магазините е имало вечен дефицит на продукти, а да се сготви нещо, отнемало много време. Всички задължения по право падали изключително върху раменете на жената.

Разбираемо е защо майката не е имала нито време, нито енергия да говори за това как е минал денят ѝ още по-малко да се интересува какво се е случило с детето в училище.

Тях постоянно са ги обсъждали и осъждали

Какво ще кажат хората, какво ще си помислят съседите и колегите ... подобни притеснения изобщо не са били измислица, а реалност. При липсата на интернет и разнообразни телевизионни предавания, всички са се интересували какво точно се случва в семейството. И всички съветвали майките – как да живеят, как да се хранят, колко и на каква възраст да раждат...

Потокът от съвети, който съвременните родители получават, е нищожен в сравнение с този от миналото. И в сравнение с бурната река от упреци, които родителите ни са получавали. Така че успокойте се и не упреквайте майка си, че прави всичко погрешно.

Саша Белкина, адаптация Мона Василева / Новите родители

още от Любопитно