Защо вкусът на бирата ни кара да искаме още?

Защо вкусът на бирата ни кара да искаме още?

Дори и без опияняващия ефект от алкохола, вкусът на бирата предизвиква произвеждането на допамин в мозъка, твърди ново изследване, цитирано от Daily Mail.

Невротрансмитерът допамин, свързан с удоволствието и възнаграждението, е известен с ключовата си роля в различни видове зависимости.

Учени от Университета на Индиана сканирали мозъка на 49 мъже, след като са отпили глътка бира и глътка от спортната напитка Gatorade. Резултатите показали, че вкусът на бирата предизвиква произвеждането на значително по-голямо количество допамин.

Освен това участниците споделили, че изпитали силна жажда за бира след първата глътка - за разлика от безалкохолната напитка.

Всеки от участниците получил само 15 милилитра бира за период от 15 минути, така че алкохолът да не окаже никакъв ефект.

Вижте пълният текст на сайта на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Украйна ще внася втечнен природен газ от Гърция през предстсоящата зима
Васил Терзиев: Повишението в цените за паркиране е отлагано от 2016 г. и отразява реалната инфлация
Финландският президент Стуб: Малко вероятно е да има примирие в Украйна преди пролетта
Британският вътрешен министър Шабана Махмуд обяви радикални реформи в системата за убежище, вдъхновени от Дания
Освободеният във Венецуела френски гражданин Камило Кастро се завръща у дома
ДКСБТ отчита спад в цените на плодове, зеленчуци и основни храни у нас
21-годишно проучване свързва пародонтозата и кариесите с повишен риск от инсулт
На днешната дата, 16 ноември. Имен ден празнува Матей