нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жена открадна диаманти за 4.2 млн. паунда, разменяйки ги за камъчета

Снимката е илюстративна /Getty Images

Жена е откраднала диаманти за 4.2 млн. паунда от бижутери, след като ги разменила за обикновени камъчета, използвайки хитрост, предаде „Би Би Си“.

60-годишната Лулу Лакатос се представила за гемолог, който изследва и оценява скъпоценни камъни. Тя е „оценила“ седем диаманта от магазина на лондонската улица „Ню Бонд“, преди да ги постави в чантата си, съобщават от коронното съдилище „Саутхоук“. Според прокурор Филип Стот е използвала „хитрост“ за извършването на престъплението.

Лакатос, която е родена в Румъния, но е живяла във Франция, отрича да е извършила кражбата.

Сред откраднатите камъни е 20-каратов във формата на сърце, който се оценява на 2.2 млн. паунда, както и диамант с форма на круша на стойност от 1.1 млн. паунда.

Случаят е от 2016 година, когато през февруари председателят на групата за луксозни бижута Boodles, Никълъс Уейнрайт, се запознава с мъж, който се представя като Саймън Глас и споделя, че има интерес към купуване на диаманти с висока цена. Двамата се срещат в Монако.

Лулу Лакатос се представя за гемолог под името Анна, който трябва да види на място скъпоценните камъни преди прибирането им в специална чанта, за да бъдат държани от Boodles, докато бъдат преведени средствата за тях.

Твърди се, че Лакатос е придружена в стая в подземието на магазина на 10 март от Уейнрайт и гемолога на фирмата, Ема Бартън. В този момент е действала като във филм – докато никой не я гледа, Лакатос е разменила специалната чанта, в която са били диамантите, с друга, идентична на нея, като след това я е отнесла в дамската си чанта.

Измамницата е била арестувана във Франция през миналия септември, преди да бъде екстрадирана във Великобритания.

още от Любопитно