Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бивш министър стана председател на УниКредит

108

Новият председател на УниКредит Фабрицио Сакомани. Снимка: Guliver/ Getty Images

Бившият министър на икономиката и финансите на Италия Фабрицио Сакомани беше избран за председател на УниКредит от Борда на директорите на групата.Сакомани наследява на поста  Джузепе Вита, който го заемаше в продължение на дълги години. 

На заседанието беше потвърдена и позицията на Жан Пиер Мустие като главен изпълнителен директор на УниКредит. Сакомани наследява на поста 

Фабрицио Сакомани има безспорна експертиза във финансовия сектор. Той започва кариерата си в Националната банка на Италия през 1967 г. и заема различни длъжности в отдел "Изследвания" и "Външни работи". От  1998 до 2002 г. е управляващ директор „Международни въпроси“.

От 2003 до 2006 г. е вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. През следващите седем години Сакомани е генерален директор и член на Управителния съвет на Националната банка на Италия. В това си качество заема длъжности в Европейската централна банка. Богатата му професионална кариера включва и министър на икономиката и финансите в италианското правителство от април 2013 г. до февруари 2014 г. Фабрицио Сакомани завършва „Бизнес и икономика“ в университета Bocconi и следдипломна квалификация по парична и международна икономика в университета Princeton в САЩ. Новият Председател на УниКредит е изнасял лекции в Paris School of International Affairs (2016-2017) и в  London School of Economics (2015).

още от Мениджмънт