нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бившият шеф на звеното за киберсигурност в ГДБОП стана директор в Лев Инс

Явор Колев

Бившият началник на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП и национален координатор по киберсигурността Явор Колев вече е част от екипа на най-голямата застрахователна компания в България Лев Инс. Колев оглави дирекция „Информационни технологии и Киберсигурност”, съобщиха от компанията.

Колев напусна внезапно държавната работа в системата на МВР през лятото на миналата година. Няколко месеца по-късно, през ноември беше назначен в A1od отговаря за защитата на интелектуалната собственост, като позицията беше специално създадена за него.

Явор Колев е международен експерт по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността с над 25-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност. Той създава на структурите за противодействие на кибирпрестъпността в България, като близо 15 години е техен ръководител, както в МВР така и в ДАНС. От 2019 г. е определен за Национален координатор по киберсигурността и Секретар на Съвета по киберсигурност при МС на Република България. Преминал е множество специализации в областта на киберпрестъпността, електронните доказателства и международното сътрудничество в областта на правоохраната. Автор е на методологии за разследване на престъпления срещу авторските права в сферата на телекомуникациите и софтуерното пиратство, както и за преследване на извършителите на кибер престъпления.

„Лев Инсе най-развитата застрахователна компания в сферата на киберсигурността у нас. Вярвам, че с моя опит и познания ще допринеса още повече за развитието и сигурността на най-големия застраховател в България”, заяви Колев при представянето си пред служителите на компанията.

 

още от Мениджмънт