Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Какво искат служителите? - недостигът на опитни кадри достига рекордни равнища в света

Shutterstock

Какво мотивира най-силно различните поколения в кариерното развитие, какво привлича и задържа опитните кадри на работното място? Ново проучване на ManpowerGroup - водещата световна компания в областта на решенията за работната сила търси и открива конкретните отговори на този въпрос на фона на растящия дефицит на служители с добре развити умения и знания. 

Недостигът на таланти в световен мащаб почти се е удвоил през последните десет години, сочат данните от проучването на ManpowerGroup. 54% от компаниите отчитат липса на умения, като за бизнеса в 36 от 44 държави е по-трудно да привлича квалифицирани кадри в сравнение с 2018 г. Работодателите в САЩ (69%), Мексико (52%), Италия (47%) и Испания (41%) регистрират най-остър недостиг на таланти. Ефективната стратегия днес за развиването, привличането и задържането на таланти трябва да се състои от четири елемента: създавай, приемай, заемай и свързвай, препоръчват от компанията (вж графиката по-долу)

Проучването на  ManpowerGroup Да се справим с липсата на умения: какво искат служителите разкрива и какво привлича хората към една организация и какво ги кара да останат в нея, за да може бизнесът да намери, изгради и задържи най-добрите таланти. Докато желанията на служителите се различават според географския регион, пола и различните етапи от кариерното им развитие, според изследването свободата кога и къде да бъде свършена работата, здравословният баланс между личен и професионален живот и кариерната мобилност за придобиване на умения са сред топ приоритетите им наред със силния лидерски екип и ангажираност към поставените цели. Изследването очертава и любопитен профил на различните поколения и нагласите им, които могат да ориентират по-добре работодателите в подхода към работната сила според възрастовата група.

  • Поколението Z (18-24 години) е амбициозно, гладно за пари и кариерно развитие, но жените и мъжете имат различни желания. За жените заплащането е двойно по-важно от следващия им приоритет – придобиването на умения, докато мъжете споделят, че уменията и кариерата са почти толкова важни, колкото заплатата.
  • Милениалите (25-34 години) искат гъвкавост и предизвикателна работа. За жените гъвкавостта е от първа необходимост, докато за мъжете е добре да я има.
  • По-младите хора от поколението X (35-44 години) търсят баланс. За мъжете гъвкавостта е толкова важна, колкото за жените, като искат да имат възможност да работят дистанционно, да използват отпуска си по бащинство и да имат плаващо начало и край на деня.
  • Бумърите (55-64 години и над 65) се мотивират от заплащането, предизвикателната работа и гъвкавостта, въпреки че най-големият приоритет за тях са ръководството и екипът. По-възрастните служители искат да предадат доброто нататък, а хората над 65 години се мотивират най-вече от целта.

Битката за опитни кадри в България

Над 2/3 от българските работодатели срещат трудности да попълнят позиции с опитни и квалифицирани кадри, става ясно още от проучването. Строителите, следвани от квалифицирани работници и инженери са най-дефицитната работна ръка по данни от новото изследване на ManpowerGroup. Ето и още подробности в инфографиката

още от Мениджмънт
25
Вторник
Февруари