Затвори

6 сигнала, че имате проблеми с колегите и как да ги избегнете

Shutterstock

Как да разберете навреме, че в отношенията ви с колегите или шефовете се трупа напрежение? Да, има признаци, които могат да ви намекнат, че се заражда буря, но пък, дали не прекалявате с мнителността и подозренията? Вместо да нервничите и да се паникьосвате, да тънете в догадки какво се случва и случва ли се изобщо, вземете решителни мерки и разгадайте тревожните сигнали, за да се справите със ситуацията, преди наистина да се е влошила.

Ето 6 сценария, които ще ви ориентират в развитието на събитията, заедно с полезни съвети как да действате във всеки един от случаите.

1. Научили сте, че колегите крият тайни от вас

Независимо за какъв тип укрита информация става въпрос, по-важният проблем е, че в компанията има тайни. Непрозрачната атмосфера подронва продуктивността. Отношенията не могат да се основават на доверие и да се развиват, ако са обвити в секретност. Възможно е да имате колеги, които се чувстват уязвими, ако споделят информация, но на споделянето се градят доверие и емоционални връзки, а точно те мотивират и вдъхновяват екипната работа.

Съвет: Ако сте научили, че ви изолират информационно, няма смисъл да си губите времето и да преживявате цялата тази история като предателство. Помолете открито колегите си да ви разкажат всичко.

2. Установили сте, че ваш колега премълчава истината или направо откровено си лъже

Лъжата, рано или късно, отравя отношенията. И това може да се превърне в много сериозен проблем с течение на времето, да ви постави в ситуацията винаги и във всичко да се съмнявате. Това е тежък емоционален товар за вас, а и за околните, които ще усетят недоверчивостта ви и ще започнат да ви изолират.

Съвет: Ако откриете, че някой лъже, не позволявайте на тази зараза да се разпространява. Директно го попитайте защо го прави, колкото и грубо или нетактично да ви изглежда. Понякога са нужни разтърсващи оздравителни мерки, за да се изгради здрава основа на съвместната работа в бъдеще.

3. Колегите „дърпат чергата” към себе си и това ви вреди

Вероятно вече сте преживели поне веднъж горчивия опит, когато тези, с които сте работили, са действали само в своя полза – например, търсили са помощ от вас за даден проект, а в замяна дори и едно „благодаря” не сте получили. С времето, такива огорчения се превръщат в обида, екипността се разбива, проектите започват да се провалят.

Съвет: Ясно отстоявайте правото на взаимност при съвместна работа. Екипите са успешни само, когато са в състояние да преодоляват егоистичната динамика в отборната игра.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.09.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.09.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.74192
0.574079
CNY
10
2.42951
4.11606
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18773
0.457095
RUB
100
2.49116
40.1419
USD
1
1.66326
0.601229