Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тормоз на работното място? Страхът е основната причина

Снимка: Shutterstock

Страхът от последствията при оплакване е сред основните причини за тормоз в офиса, показа проучване на Чартерния институт за персонал и развитие (CIPD). Една четвърт от анкетираните служители смятат, че компанията, в която работят си затваря очите за тормоза на работното място.

15% от анкетираните заявяват, че са били подложени на тормоз през последните три години като повече от половината от тях не са подали сигнал за това на фирмата, съобщи BBC.

"Страхът е най-големият фактор", казва един от респондентите. "Отцепваш се, когато нещо такова ти се случи."

CIPD призова фирмите да обучат мениджърите да се справят по-добре с такива конфликти. Докладът им се основава на две онлайн анкети, проведени от анкетиращата организация YouGov. Единият обхваща възгледите на повече от 2000 работници, а другият изследва HR специалисти и лицата, които взимат решенията в компанията.

CIPD също така проведе проучване с онлайн фокус група с работници, преживели тормоз. Някои от тях дори заявиха, че страдат от стрес, тревожност, безсъние, сърцебиене и мисли за самоубийство.

"Трябваше да приемам антидепресанти и да ходя на консултации", казва един от работниците. "Все още не мога да отида в града, в който работех поради панически атаки."

"Може да отнеме много смелост на някой да заговори за неподходящо и обидно поведение на работното място, но има много разочароващи резултати по отношение на способността на организациите да се справят състрадателно и ефективно с подобен тип жалби", уточняват от CIPD.

"Много хора смятат, че компанията им не действа бързо или справедливо, за да разреши жалбата и не се чувства виновна в ситуацията".

Най-често срещаната форма на тормоз е "подценяване на труда ми и унижение", отчетено при 55% анкетираните жени и 50% при мъжете. Следващите в списъка са "постоянни неоправдани критики" и "нежелани лични забележки".

Около 4% от служителите заявяват, че са били подложени на сексуален тормоз през последните три години. CIPD определят проблема като "упорит", въпреки законодателството за равенство от десетилетия. Но посочват, че има "положителна промяна" през последните две години в желанието на служителите да се противопоставят на сексуалния тормоз, като 33% се чувстват по-уверени да подадат сигнал.

"Мениджър, влез участие в анкетата, казва, че част от хората не се оплакват от тормоз на работното място, тъй като се страхуват, че може да "преувеличават".

"Много пъти са ми го казвали", каза мениджърът. "Друга част от хората не знаят кой или как да докладва проблем от такова естество", допълва той.

Рейчъл Суф, която е старши съветник по трудовите отношения в CIPD, заяви, че проучването е "призив към работодателите да поставят обучаващите ръководители в основата на усилията за предотвратяване на неподходящо поведение на работното място".

Тя добави: "Нашите изследвания показват, че мениджърите, които са преминали обучение, могат да помогнат във възникването на конфликти и са много по-добри в насърчаването на здрави взаимоотношения в екипа си. И когато възникне конфликт, те могат да помогнат за разрешаването на проблема по-бързо и ефективно".

От CIPD добавят, че фирмите трябва да "насърчават културата в разговорите" с добре разгласена процедура за подаване на жалби за тормоз.

още от Мениджмънт
25
Вторник
Февруари