нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7 стъпки за изграждането на ефективен екип

Снимка: Shutterstock

Повечето млади предприемачи мислят, че сами могат да се справят с разработването на своята идея и разрешаването на проблемите, пред които може да се изправят по пътя. Но, рано или късно те осъзнават, че започването и поддържането на бизнес изисква много повече.

Не са много хората, които имат нужните умения за да покрият всички дейности, необходими за изграждането на успешен бизнес. За целта е нужен добре работещ екип, съставен от специалисти в сферите на маркетинга, финансите и производството.

Това, което мнозина не осъзнава е, че формирането на този екип е едно от най-трудните неща в работата на един предприемач. Ако наемете грешните хора в екипа си или пък ако съберете личности, които не могат да работят заедно, вие ще обречете бизнеса си на сигурен провал, без значение от това колко добра и иновативна е вашата идея.

Това са 7 стъпки, които ще ви помогнат да създадете правилният екип за вашия бизнес.

1. Определете желаната фирмена култура и намерете хора, които се вписват в нея.

Първото нещо, върху което трябва да се фокусирате, е намирането на група от личности, които са готови и способни да работят заедно в екип. Наемането на експерти във всяка една област е от ключово значение, но само по себе си, това не е достатъчно. Назначаването на стажанти и или членове на семейството, с цел спестяване на средства, също не е ефективно решение. Това, от което действително имате нужда, са хора, които са на една вълна ще се отнася до начин на мислене и действие.

2. Уверете се, че вашият екип споделя вашата визия цел.

Намерете хора, които виждат пътя към успеха по същия начин като вас и вярват в идеята, която възнамерявате да развиете. Екипите, които постигат велики неща, не се събират на случаен принцип. Те знаят как да се изправят след провал, без да губят увереност във вашата визия, защото осъзнават, че всеки бизнес трябва да премине през множество препятствия и неизвестни, преди да постигне желания успех..  

3. Всеки член на екипа трябва доброволно да избере да бъде активен, комуникативен и полезен.

Всеки член на екипа трябва да бъде готов да даде най-доброто от себе и да помогне на останалите да разкрият пълния си потенциал. Той трябва да намери партньор в своята област на експертиза, с който да споделя общата цел за изграждане на успешен бизнес. Обяснете ясно и детайлно начина, по който ще измервате резултатите на всеки служител в компанията.

още от Мениджмънт