нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Когато шефът краде вашите идеи

Снимка: Shutterstock

Едно от най-често срещаните оплакания на работното място е, че работодателите не уважават приноса на своите служителите.

Когато началникът не признава усиления труд и жертвите, които правят неговите подчинените, те бързо стигат до екзистенциалния въпрос за какво точно работят и има ли смисъл да продължават.

Това важи в още по-голяма степен за случаите, когато шефовете  присвояват идеите на служители от техния екип.

С течение на времето, компаниите, в които се толерират подобни взаимоотношения, създават токсична работна атмосфера, водеща до нисък морал и липса на мотивация.

Нормално е да сте ядосани и разочаровани, ако вашата препоръка  бъде използвана от ръководителя ви, по време на фирмено събрание, без да се спомене, че вие сте нейния автор.

Когато вашите колеги, клиенти и членовете на борда на компанията започнат да обсипват шефа ви с комплименти, ще ви се прииска да си отхапете езика от яд, но и от страх, че ако се противопоставите на ръководителя си, може да изгубите работата си.  

Въпреки казаното до тук, има няколко неща, които може да направите, ако началникът ви краде вашите идеи.

1. Преоценете ситуацията

Колкото и дразнещо да бъде това поведение, важно е да отстъпите една крачка назад и да се вгледате добре в ситуацията. Има голяма вероятно да сте се отдали на силни емоции и да виждате проблем, който в действителност не съществува.

Не взимайте прибързано решение, като позволите на егото ви да вземе превес и да тръгнете по път, от който може да няма връщане назад. Първичната ви реакция е да потърсите сметка на вашия началник и да го затрупате с обиди и обвинения, които обаче може да ви костват позицията в компанията.

Вместо това, опитайте да погледнете на създалата се ситуация от друг ъгъл. Фактът, че шефът ви е решил да открадне точно вашата идея, може да бъде истинското признание, от което имате нужда.

В множество организации, самото обстоятелство, че работите под нечий надзор, означава, че този човек e отговорен(и може да си препише заслугите) за използването и реализацията на вашите предложения. Самият факт, че вашите идеи си заслужават да бъдат откраднати, е комплимент сам по себе си.

още от Мениджмънт