Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уорън Бъфет посочи двама свои вероятни наследници

280658

Снимка: Guliver / Getty Images

Американският милиардер Уорън Бъфет назова двамата кандидати за негов наследник начело на холдинга Berkshire Hathaway, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Те са шефовете на застрахователния бизнес на холдинга Аджит Джейн и на енергийния филиал Грег Абел. Двамата са назначени на току що създадени постове в съвета на директорите на холдинга.

„Сега двамата са ключови фигури в Berkshire в светлината на наследяването на ръководството“, казва 87-годишният Бъфет, цитиран от изданието. Той им дава съвет да се опитат да съберат повече опит в ръководеното на цялата група компании преди да поемат кормилото.

Вчера Бъфет заяви пред телевизия CNBC, че е в забележително добро здравеи не планира скоро да се оттегля като председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на холдинга. Но още 10 г. начело на Berkshire Hathaway ще са доста дълъг срок, уточнява той.

През годините холдингът се е превърнат в конгломерат от около 80 компании, които работят във всевъзможни бизнеси като застраховане, инвестиции, мебелно производство, бижутерия, облекло, храни. Роденият в Омаха, Небраска, Бъфет оглави през 2008 г. списъка на най-богатите хора на планетата по версията на сп. „Форбс“. В последното издание на класацията през октомври м.г. той слезе на трето място, отстъпвайки на Джеф Безос (Amazon) и Бил Гейтс (Microsoft).

Състоянието на Бъфет се оценява на 80,6 млрд. долара. Заради феноменалния му пазарен нюх и безгрешните икономически прогнози, милиардерът получи прякора Оракула от Омаха.

още от Мениджмънт
19
Петък
Октомври