Затвори

Още веднъж за успеха: Забавлявайте екипа

Shutterstock

Представете си една странна, но много поучителна фантазия – вие сте марсианец, който току-що е пристигнал на Земята, и си правите бележки за ритуалите, които наблюдавате в света на бизнеса. Какво виждате, когато екипът ви влиза в офиса? Какво се случва след работните срещи? Или когато служителите постигнат някакъв успех?

Нашите ритуали са градивните блокове на човешката култура и са ключови за определянето на връзките в екипа. Когато обаче бъдат установени твърдо, често ги наричаме „Тук така правим нещата!. Много е полезно да размислите дали това е най-добрият начин нещата да бъдат правени.

Ефективните ритуали свързват членовете на компанията един с друг, с лидерите им и с общата кауза. Те могат да бъдат съвсем простички, като донасянето на бонбони или понички, за да се почерпят всички за рожден ден; като организирането на социални мероприятия; като окачването на дъска за снимки на новите членове на екипа и клиентите; като звъненето с камбанка, когато се направи нова продажба; или като споделянето на нещо, с което всички се гордеят, в началото на планьорката.

Yum! Brands е най-голямата ресторантьорска компания в света. Тя притежава веригите Taco Bell, KFC, Pizza Hut. В началото на всяка среща на персонала всички служители ритуално изпълняват специфичния поздрав YUM! Смята се за голяма чест да те помолят да ръководиш тази малка церемония. Всички участват в нея, всеки път, с цялата си душа.

Това сигурно ви звучи смешно. Но не е така. Това е енергизиращ и забавен начин да свържете един екип и да започнете едно събрание. Това е мощен ритуал. Той обаче е ефективен само защото е част от тяхната култура.

Ефективните ритуали – тези, които по природата си са градивна единица на корпоративната култура – изграждат връзки. Затова е много важно да подбирате ритуали, които подхождат на лидерския ви стил и на химията между служителите. Те трябва да са комфортни и естествени за всички, за да имат някакъв ефект.

Може ли и вашият екип да използва нещо такова, за да се сплоти? Отделете малко време да помислите и да създадете нещо забавно, лесно и смислено. Нека ритуалът бъде простичък. Започнете само с един, изпълнявайте го редовно и не правете компромиси.

Лий Колан, консултант по лидерство, OpenForum

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Косово на Schneider Electric

Снимка: Юлиян Донов

Теофил Петров е изпълнителен директор на Green Life Development. Част е от екипа от 2007 г., като преди това заема позицията финансов директор. Има дългогодишен опит като старши финансов експерт, финансов мениджър и финансов директор в български холдинги в сферата на производството, търговията и енергетиката.

Снимка: Юлиан Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.02.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 22.02.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69954
0.588395
CNY
10
2.50474
3.99243
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2139
0.451692
RUB
100
2.80715
35.6233
USD
1
1.59321
0.627664