Затвори

Още веднъж за успеха: Забавлявайте екипа

Shutterstock

Представете си една странна, но много поучителна фантазия – вие сте марсианец, който току-що е пристигнал на Земята, и си правите бележки за ритуалите, които наблюдавате в света на бизнеса. Какво виждате, когато екипът ви влиза в офиса? Какво се случва след работните срещи? Или когато служителите постигнат някакъв успех?

Нашите ритуали са градивните блокове на човешката култура и са ключови за определянето на връзките в екипа. Когато обаче бъдат установени твърдо, често ги наричаме „Тук така правим нещата!. Много е полезно да размислите дали това е най-добрият начин нещата да бъдат правени.

Ефективните ритуали свързват членовете на компанията един с друг, с лидерите им и с общата кауза. Те могат да бъдат съвсем простички, като донасянето на бонбони или понички, за да се почерпят всички за рожден ден; като организирането на социални мероприятия; като окачването на дъска за снимки на новите членове на екипа и клиентите; като звъненето с камбанка, когато се направи нова продажба; или като споделянето на нещо, с което всички се гордеят, в началото на планьорката.

Yum! Brands е най-голямата ресторантьорска компания в света. Тя притежава веригите Taco Bell, KFC, Pizza Hut. В началото на всяка среща на персонала всички служители ритуално изпълняват специфичния поздрав YUM! Смята се за голяма чест да те помолят да ръководиш тази малка церемония. Всички участват в нея, всеки път, с цялата си душа.

Това сигурно ви звучи смешно. Но не е така. Това е енергизиращ и забавен начин да свържете един екип и да започнете едно събрание. Това е мощен ритуал. Той обаче е ефективен само защото е част от тяхната култура.

Ефективните ритуали – тези, които по природата си са градивна единица на корпоративната култура – изграждат връзки. Затова е много важно да подбирате ритуали, които подхождат на лидерския ви стил и на химията между служителите. Те трябва да са комфортни и естествени за всички, за да имат някакъв ефект.

Може ли и вашият екип да използва нещо такова, за да се сплоти? Отделете малко време да помислите и да създадете нещо забавно, лесно и смислено. Нека ритуалът бъде простичък. Започнете само с един, изпълнявайте го редовно и не правете компромиси.

Лий Колан, консултант по лидерство, OpenForum

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 14.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 14.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73113
0.577657
CNY
10
2.49188
4.01303
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19018
0.456583
RUB
100
2.57845
38.783
USD
1
1.71474
0.583179