Затвори

23 психологически трика, които ще ви дадат преимущество в живота

Guliver / iStock

Тези трикове могат да бъдат приложени във всякакви ситуации. Пробвайте, ще се изненадате от ефективността им.

Когато се запознавате за първи път с някого, обърнете внимание на цвета на очите му. Усмихнете му се. Това може да е поглед, който е отнел не повече от секунда-две, но на човека отсреща със сигурност ще му направи впечатление.

Обръщайте внимание на краката на хората. Когато приближите двама разговарящи души и те са обърнали единствено гръдния си кош към вас (но не и краката си), това означава, че те не искат да се присъедините към диалога. Същото важи и в случаите, в които разговаряте с колега. Мислите си, че ви обръща внимание – гръдният му кош е обърнат към вас, но краката – не. Това означава, че той иска разговорът да приключи.

Хората са по-склонни да изпълнят вашата молба, ако първо ги накарате да направят нещо по-простичко. Т.нар. постепенно ангажиране кара хората да си мислят, че ги харесвате.

Има и друг вариант да накарате някого да изпълни ваша молба – първо го накарайте да свърши нещо неразумно. Естествено – ще откаже. След това обаче ще бъде много по-склонен да направи онова, което действително сте искали от него / нея. 

Ако помолите някого за малка услуга, когнитивният дисонанс ще го накара да вярва, че той ви е направил тази услуга и съответно – трябва да ви харесва.

Ако зададете въпрос на някого и получите частичен отговор, изчакайте. Ако мълчите и поддържате контакта с очи, той обикновено ще продължи да говори.

още от Наука и здраве