Затвори

7 неща, които ми се ще да знаех за възстановяването от секцио

Guliver / iStock

Втората ми бременност завърши с цезарово сечение и макар че се опитвах да се подготвя, събирайки колкото се може повече информация, все пак имаше някои неща, за които ми се искаше да знам повече – като например възстановяването. За всяка жена преживяването е различно, разбира се, но ето какво може да очаквате след операцията, пише Мария Барияро, цитирана от Новите родители.

1. Трябва да го карате полека

След секциото съпругът и майка ми се грижеха за мен през цялото време, гледайки сина ми и вършейки домашните задължения. Дори го завиваха вечер в леглото, а това беше любимото ми нещо. Така че, естествено, нямах търпение да се върна към нормалното си ежедневие и да докажа, че все още мога да се справя с всичко. Като започвах да се чувствам по-добре в първите две седмици, започнах да правя неща, които не трябваше, като например вадене на чиниите от миялната, опит да вдигна коша с пране и тичане насам-натам с по-голямото ми дете. Макар че бях изрично предупредена да не ги правя, бях сигурна, че мога. Грешка!

Научих по трудния начин, че преработването на тялото, когато то не е готово за това, само може да те отдалечи от целта ти и се оказа, че прекарах много повече време в леглото, възстановявайки се от опитите да докажа своята подвижност. Вместо това, почивката и даването малко по-полека, щеше да ми позволи да си стъпя на кракато по-рано.

2. Възстановяването може да е трудно и за по-големите ви деца

За мен това беше най-трудната и най-неочакваната част от възстановяването. Казаха ми да не вдигам нищо друго освен новороденото си бебе. Но аз имам син на година и половина вкъщи, който нетърпеливо очакваше завръщането ми. И в допълнение към това, че не пращаше от щастие за новото си братче, беше особено нещастен, че не мога да го държа. Той не можеше да разбере защо и, в резултат на това, стана студен и враждебен към мен. Чувстваше се все едно вече не искам да прекарвам време с него. Наистина не го очаквах.

Дори и в най-смелите си очаквания не съм си представяла, че връзката ни ще пострада. Плачех всеки ден, разтревожена, че отношенията ни никога няма да бъдат такива, каквито бяха. За щастие, всичко се върна към нормалния си ход, щом си възвърнах силите и можех да вляза в ритъм с него.

3. Болкоуспокояващите не са ви враг

След 4 часа, прекарани относително без болка, на третия ден от цезаровото си сечение бях сигурна, че съм минала най-трудното и скоро ще се върна към старото си Аз. Имаше някаква болка, но не е нещо, което една супермайка не може да понесе. Е, не ми отне много време, преди да осъзная, че спирането на болкоуспокояващите беше лоша идея. Събудих се посред нощ, около 8 часа след последната ми доза от лекарството, превиваща се от болка. Дори не можех да се протегна за бутилката, която беше на нощното шкафче, защото болката беше неописуема.

Ще ми се да знаех, че не трябва да оставям болката да си проправи път до нетърпимо ниво, преди да взема хапче.

Останалата част от материала ще намерите на сайта на Новите родители.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

На днешната дата
Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66922
0.599082
CNY
10
2.50928
3.98521
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23286
0.447856
RUB
100
2.74056
36.4889
USD
1
1.58894
0.62935