нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7 причини да се усмихваме повече

Снимка: Shutterstock

Стара истина е, че смехът лекува. Но много хора, угрижени от ежедневието си, просто забравят това приятно лекарство. Ако погледнем децата на детската площадка можем да си припомним, колко лесно е да се усмихнем, дори и без повод. Трябва да се учим по-често от тях.

Проучвания показват, че една усмивка има положително въздействие върху здравето в няколко области. Когато се усмихваме и се смеем, в тялото ни настъпват физиологични промени, за които не подозираме.

Тялото произвежда ендорфин.

Причините за производството на хормона на радостта е в определени движения на мускулите на лицето, които мозъкът декодира. В резултат на това, той стимулира производството на ендорфини, които повишават настроението и намалят нивата на стрес. Интересното е, че дори да се преструваме, че се смеем или имитираме усмивка, мозъкът не може да усети разликата, а обръща внимание само на позицията на мускулите. В резултат на това отново има освобождаване на хормони и ние се чувстваме по-щастливи, дори и на пръв усмивката да не е съвсем искрена.

Смехът потушава болката.

В допълнение, усмивката служи като естествено болкоуспокояващо. За тези, които страдат от хронични заболявания, смехът и усмивката могат да бъдат ефективно лечение. Ако се ударим силно и се опитаме да се усмихнем, веднага ни става по-леко. Ако дори обърнем ситуацията на смях, болката отминава светкавично.

Повишените ендорфини понижават нивата на кортизол.

 

Кортизолът е стресов хормон. Той се отделя, когато нервната ни система е претоварена или сме нервни. Кортизолът подбужда у нас неприятни емоции. С понижаването му избягваме опасността от депресии.

още от Наука и здраве