Бактерии ще преборват рака

Бактерии ще преборват рака

Бактерии на салмонела са повишили имунната система при мишки и са помогнали на гризачите да се преборят с рак, пише в Science Translational Medicine. 

Учените са инжектирали мишки с щам на салмонела, съдържащ специфичен протеин флагелин B (FlaВ). Този протеин задейства имунната система. След инжектирането на протеина в болни от рак мишки, при 11 от общо 20 гризачи туморите са се свили до точка на неоткриваемост. Протеинът дори предотвратява разпространението на рака. Освен това бактериите на салмонелата не нахлуват в здравите тъкани, което предполага, че има ограничение на страничните ефекти. "Ние вярваме, че нашия бактериален щам е изключително безопасен за използване като лечебно средство", твърди съавторът на проучването Джон Хенг Рий.

Авторите на проучването са се спряли на салмонелата, тъй като тя е вид бактерия, процъфтяваща в безкислородна среда, както и туморите. "Туморът е много благоприятна среда и добър хранителен източник за салмонелата", казва Рой Къртис III, професор в колежа по ветеринарна медицина към университета на Флорида, който е изследвал използването на салмонелата като терапевтично средство против рак, но не участва пряко в проучването.

В бъдеще този вид бактериална терапия може да се комбинира с други видове противоракова имунотерапия и повишаване на имунния отговор на организма към тумори, казват авторите на изследването. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Британският вътрешен министър Шабана Махмуд обяви радикални реформи в системата за убежище, вдъхновени от Дания
Финландският президент Стуб: Малко вероятно е да има примирие в Украйна преди пролетта
Освободеният във Венецуела френски гражданин Камило Кастро се завръща у дома
Украйна ще внася втечнен природен газ от Гърция през предстсоящата зима
На днешната дата, 16 ноември. Имен ден празнува Матей
21-годишно проучване свързва пародонтозата и кариесите с повишен риск от инсулт
Защо „перфектно“ често е враг на „добро“?
ДКСБТ отчита спад в цените на плодове, зеленчуци и основни храни у нас