Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Добавка в храните причинява мързел

728

Снимка: Shutterstock

Добавка, използвана за увеличаване на срока на годност и за подобряване на вкуса на продукти като бекон, колбаси и газирани напитки, може да ви докара мързел и забавен метаболизъм, предупреждават американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Специалисти от Тексаския университет са установили в изследвания с мишки и хора неблагоприятните ефекти от прекомерния прием на фосфат - често използвана добавка в промишленото производство на различни продукти. Смята се, че около една четвърт от възрастните приемат три пъти по-голямо количество от въпросната добавка в сравнение с препоръчителното, допълва БТА.

Резултатите от проучванията са поредните, които изтъкват необходимостта нивата на фосфати в хранителната индустрия да бъдат намалени, отбелязват учените.

В първото изследване специалистите разделили мишки на две групи. Гризачите били хранени по един и същ начин с единствената разлика, че в менюто на едната група било утроено количеството на фосфатите. Изследователите установили, че мишките, които 12 седмици били подложени на изобилстваща от фосфати диета, в края на периода прекарвали по-малко време от останалите на бягащата пътечка. При въпросните гризачи била отчетена и понижена способност да изгарят мазнини. Допълнителен анализ установил и промени в над 5000 гена с роля в преработването на мастните киселини и метаболизма.

Авторите на проучването след това изследвали ефекта от повишени фосфатни нива и физическата активност при 1600 души. В края на едноседмичен период учените стигнали до извода, че повишеното ниво на фосфатите в кръвта се свързва с понижена физическа активност.

Освен като добавка в хранителната индустрия, фосфатите се съдържат естествено и в някои храни - ядки, яйца и млечни продукти.

Експерти от британската Национална здравна служба предупреждават, че прекомерното количество фосфати в кръвта може да причини зачервяване на очите, кожен сърбеж, отслабване на костите и да повиши риска от сърдечносъдови заболявания.

Излишните фосфати в тялото се отстраняват от бъбреците, което означава, че "свръхнатоварване" с добавката може да създаде проблем за хората с увреден орган. 

още от Наука и здраве
25
Понеделник
Март