Продуктите, създадени един за друг

Продуктите, създадени един за друг

Продуктите, създадени един за друг

Те са вкусни сами по себе си, но ако ги комбинирате правилно по двойки, ще можете да усвоите по-пълноценно хранителни им вещества.

Следвайки съветите на диетолозите, редакторите от AdMe.ru изброяват комбинации от храни, които изглеждат създадени една за друга.

Ябълки и тъмен шоколад

Тази комбинация не може да се счита за традиционна, но си струва да се опита, защото ензимът катехол, който се съдържа в ябълките и кверцетина, който е антиоксидант, заедно правят чудеса: укрепват имунната система, стимулират активността на мозъка, подобряват сърдечната дейност и укрепват кръвоносните съдове. Дори намаляват риска от рак.

Овесена каша и прясно изцеден портокалов сок 

Овесената каша и портокаловият сок са отличен източник на феноли. Това означава, че те подобряват функционирането на храносмилателната система и помагат да се отървете от токсините.

Свинско и брюкселско зеле

Свинското е твърде мазно, за да се консумира всеки ден. Въпреки това, месо съдържа селен, който подтиска растежа на раковите клетки. Сервирайте свинското с брюкселско зеле, което съдържа органичното вещество сулфорафан, повишаващо ефективността на селена до 13 пъти.

Домати и черен дроб

Липсата на желязо в организма може да доведе до общо неразположение, умора, забавен метаболизъм и проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Черният дроб е богато на желязо, а то се усвоява най-добре в съчетание с витамин С. Тук идват на помощ доматите - те съдържат аскорбинова киселина.

Магданоз и лимон

Магданозът идеално се съчетава с цитрусови плодове. Желязото, съдържащо се в магданоза, помага за по-доброто абсорбиране на витамин С в кръвния поток. Този важен витамин е отговорен за силна имунна система и добър метаболизъм.

Зеленчуци и плодове в кисело мляко

Изберете чисто кисело мляко. То има много калций, подобрява работата на стомаха и нормализира чревната микрофлора. Добавяйки зеленчуци, като например моркови или целина, ще получите ястие, богато на много витамини. А влакната, съдържащи се в плодовете ще помогнат на калция да се усвои по-добре.

Авокадо и спанак

Това е любимата двойка на диетолозите - в спанака се съдържа витамин A и лутеин, но за да окажат наистина благотворно влияние на организма, се нуждаем и от полезните растителни мазнини, намиращи се в авокадото. И тогава ефектът е гарантиран - работата на храносмилателната система ще се подобри значително.

Зелен чай с лимон

Зеленият чай с лимон утолява жаждата и ни дава енергия. Съдържа катехини, които са отговорни за дълголетието и силен имунитет. А ако добавите към него лимон, витамин C ще засили този ефект до няколко пъти.

Домати и зехтин

Това е много вкусна комбинация - всеки италианец ще ви го потвърди. Трябва да се отбележи, че италианците рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и това е обяснението. Ликопенът, който се съдържа в доматите, подобрява дейността на сърцето и кръвоносните съдове, предотвратява възникването на атеросклероза и рак. И в комбинация с мазнини той се абсорбира от тялото много по-добре, отколкото без тях.

Месо и розмарин

Месото е важен източник на протеини, но е важно да се приготви правилно. Диетолозите са категорични: само варене или задушаване. Печенето във фурна или на скара може да доведе до образуването на канцерогенни съединения. Този нежелан ефект може да се избегне, като приготвите марината за предварителна обработка и добавите в нея розмарин. Билката-подправка е полезна сам по себе си и богат на антиоксиданти, а също предотвратява образуването на вредни вещества, докато месото се пече във фурната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ