Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кога не е добре да пием вода

2433

Снимка: Shutterstock

Водата е изключително важна за нашето тяло. Всеки го знае. Тя е необходима като въздуха и съня. Където има вода, там се ражда животът. Освен това жизнената сила на водата ни помага да избегнем преяждане и дори да изгорим излишните калории.

Въпреки това, както във всяко правило и тук има изключения, пише ABC Fact. Ето 6 случая, когато водата може да е вредна:

1. Когато вече сме пили достатъчно вода

Това е невероятно рядка ситуация, но все пак се случва: пиене на много вода може да навреди на нашето здраве. Последиците от консумацията на големи количества вода, както и продукти с ниско съдържание на натрий, могат да доведат до развитие на хипонатремия или дисбаланс на електролитите в човешкото тяло. Хипонатриемия често се среща при спортисти с проблеми с черния дроб, бъбреците или сърцето. 

2. Когато урината ни е бистра

Най-добре е просто да слушате своето тяло. Или да погледнете в тоалетната. Да, да - не сте разбрали погрешно. Ако урината е светла -  достигнали сте оптималното състояние на хидратация. Но ако цветът на урината е съвсем бистър, най-вероятно трябва да намалите консумацията на вода. 

3. По време на хранене, както и веднага след хранене

Най-лесният начин да се намали количеството консумирани калории е да се изпие чаша вода преди хранене. Така консумирате по-малко храна, тъй като течността вече заема място в стомаха. Но да се пие вода по време на хранене или веднага след това не е добра идея, защото това ще доведе до дисбаланс в храносмилането. Получава усещане за тежест и подуване, тъйкато азреждането на стомашния сок с вода, влошава усвояването на храната от организма.

още от Наука и здраве